Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Čad prerušil diplomaciu s Katarom: Obviňuje ho z podpory terorizmu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Stredoafrický štát nariadil zatvorenie katarského veľvyslanectva vo svojom hlavnom meste N'Djamena, pričom požiadal katarského veľvyslanca i diplomatický personál, aby do desať dní opustili krajinu.

N'Djamena 23. augusta (TASR) - Čad prerušil dnes diplomatické vzťahy s Katarom, argumentujúc, že ho táto blízkovýchodná krajina "destabilizuje" prostredníctvom podpory terorizmu v susednej Líbyi.

Informovala o tom agentúra DPA.

Stredoafrický štát nariadil preto zatvorenie katarského veľvyslanectva vo svojom hlavnom meste N'Djamena, pričom požiadal katarského veľvyslanca i diplomatický personál, aby do desiatich dní opustili krajinu.

Čadský rezort zahraničných vecí vo vyhlásení ďalej uviedol, že Čad medzitým ukončí svoju diplomatickú misiu v katarskej metropole Dauha a pracovníci jeho veľvyslanectva sa vrátia späť do vlasti.

"Čad vyzýva Katar, aby v mene zachovania mieru a stability v regióne zastavil všetku činnosť, ktorá by mohla podkopať bezpečnosť Čadu, ako aj krajín hraničiacich s Čadským jazerom a Sahelom," vyhlásil čadský rezort diplomacie.

Opatrenie prišlo po tom, ako Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty (SAE), Bahrajn a Egypt v júni prerušili diplomatické vzťahy a dopravné kontakty s Katarom pre jeho údajnú podporu terorizmu, čo však Dauha odmieta.

SAE a Katar zohrali v Líbyi kľúčovú rolu pri zosadení bývalého diktátora Muammara Kaddáfího v roku 2011, neskôr sa však tam z nich stali rivali s protikladnými záujmami.

Vákuum, ktoré sa v Líbyi vytvorilo po Kaddáfího páde, totiž viedlo k prívalu zbraní do rúk islamistických skupín. Tie následne prenikli ďalej na juh do krajín afrického Sahelu, kde začali útočiť na vojenské i civilné ciele.

SAE, Egypt a Saudská Arábia dnes v Líbyi podporujú protiislamistického bývalého armádneho veliteľa Chalífu Haftara, ktorého za lídra vymenovala medzinárodne uznaná vláda so sídlom na východe krajiny. Katar a Turecko naopak podporujú konkurenčné islamistické frakcie na západe Líbye, približuje agentúra Reuters.