Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Čaj Ťün navštívi budúci týždeň Blízky východ,povedie mierové rozhovory

Na archívnej snímke Bašár Asad (vpravo) sa rozpráva s Čaj Ťünom. Foto: TASR/AP

CCTV informuje o návšteve čínskeho diplomata v čase, keď sa Izrael pripravuje na pozemnú ofenzívu proti militantom Hamasu v Gaze.

Peking 15. októbra (TASR) - Čínsky vyslanec Čaj Ťün navštívi budúci týždeň Blízky východ v snahe presadiť prímerie v konflikte medzi Izraelom a Hamasom a podporiť mierové rozhovory. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Čínska štátna televízia CCTV v nedeľu informovala, že Čaj Ťün "budúci týždeň navštívi Blízky východ, aby sa s rôznymi stranami skoordinoval a snažil sa presadiť prímerie s cieľom ochrániť civilistov, zmierniť napätú situáciu a podporiť mierové rozhovory," uviedla CCTV vo videu zverejnenom v nedeľu na svojom oficiálnom účte na sociálnej sieti.

CCTV informuje o návšteve čínskeho diplomata v čase, keď sa Izrael pripravuje na pozemnú ofenzívu proti militantom Hamasu v Gaze.

Viac ako milión ľudí v severnej časti preplnenej enklávy dostalo príkaz utiecť pred očakávaným útokom. Podľa humanitárnych organizácií takýto exodus spustí humanitárnu katastrofu.



Stovky ozbrojencov Hamasu prelomili v ranných hodinách 7. októbra bariéry v okolí Gazy a prehnali sa cez okolité komunity, zaútočili na veľkú tanečnú párty pod holým nebom, ako aj na domy a vojenské základne a uniesli viac ako 120 Izraelčanov a cudzincov.

Brutálny útok, v ktorom zahynulo viac ako 1300 ľudí, vyvolal v Izraeli hlboký šok v dôsledku bezprecedentného počtu mŕtvych za jediný deň, ako aj hrozivých záberov, ktoré sa objavili z napadnutých miest a kibucov.

V reakcii na to izraelské lietadlá a delostrelectvo niekoľko dní bombardovali pásmo Gazy, pričom pred očakávanou pozemnou inváziou zabili už viac ako 2200 Palestínčanov a zničili tisíce budov.