Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Cameron a Merkelová hovorili na večeri v Chequers o reforme EÚ a Sýrii

Cameron a Merkelová hovorili na večeri v Chequers o reforme EÚ a Sýrii 9. októbra 2015. Foto: TASR/AP Photo

Cameron, ktorý v piatok oslávil svoje 49. narodeniny, sa zaviazal vybaviť ústupky od ostatných 27 členských krajín EÚ predtým, ako sa v Británii uskutoční referendum o jej zotrvaní v EÚ.

Londýn 9. októbra (TASR) - Britský premiér David Cameron hovoril dnes večer s nemeckou spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou o Európskej únii, Sýrii a spoločnej akcii proti terorizmu. Stretli sa na večeri v oficiálnej rezidencii britského premiéra v Chequers neďaleko Londýna, informovala tlačová agentúra DPA.

Britské médiá špekulovali, že sa Merkelová pokúsi od Camerona zistiť podrobnosti o zmenách, ktoré dúfa, že dosiahne v rokovaniach o zmene vzťahov Británie a Európskej únie.

"S radosťou vítam Angelu Merkelovú v Chequers," vyhlásil Cameron na Twitteri, kde zavesil fotografiu, ako sa spoločne prechádzajú v záhrade rezidencie.

"Hovoríme o boji proti terorizmu, Sýrii a EÚ," dodal.

Cameron, ktorý v piatok oslávil svoje 49. narodeniny, sa zaviazal vybaviť ústupky od ostatných 27 členských krajín EÚ predtým, ako sa v Británii uskutoční referendum o jej zotrvaní v EÚ. Referendum má byť do konca roka 2017.

V prejave na výročnej konferencii svojej Konzervatívnej strany Cameron v stredu povedal, že jeho cieľom je vyjednať pre Britániu "to najlepšie z oboch svetov". Británia, ako povedal, chce "robiť veci svojím spôsobom" v rámci reformovanej EÚ.

Cameron minulý mesiac začal druhé kolo rokovaní s jednotlivými vodcami členských krajín EÚ. Ukázalo sa, že Brítánia chce reformu v štyroch oblastiach: v konkurencieschopnosti, zvrchovanosti, sociálnej starostlivosti a riadení ekonomiky.

Politickí súperi britského premiéra obvinili, že je príliš vágny vo svojich požiadavkách a nepovedal verejnosti presne, čo vlastne chce v rokovaniach dosiahnuť, uviedla DPA.