Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Cameron: Británia a Maďarsko majú spoločný pohľad na Európu

Britský premiér David Cameron. Foto: TASR/AP

Uviedol dnes v Budapešti britský premiér David Cameron po rokovaniach so šéfom maďarskej vlády Viktorom Orbánom.

Budapešť 7. januára (TASR) - Británia a Maďarsko majú spoločný pohľad na Európu. Chcú, aby fungovala a aby v nej platila subsidiarita, uviedol dnes v Budapešti britský premiér David Cameron po rokovaniach so šéfom maďarskej vlády Viktorom Orbánom. Informoval o tom denník Guardian.

Cameron na spoločnej tlačovej konferencii s Orbánom povedal, že chce, aby Európa mala spravodlivé pravidlá pre krajiny eurozóny i mimo nej. Toto je podľa neho oblasť, kde môžu Londýn a Budapešť "spojiť sily".

Orbán vyjadril nespokojnosť s konkurencieschopnosťou Európy. Uviedol, že podporuje opatrenia, ktoré by situáciu zlepšili. Tiež vyhlásil, že Maďari vo Veľkej Británii zaplatia na daniach viac než dostanú vo forme sociálnych dávok. Dodal, že jeho povinnosťou je chrániť záujmy Maďarov.

Orbán verí v dohodu s Britániou ohľadne sociálnych dávok

Maďarský premiér Viktor Orbán vyjadril dnes optimizmus, že krajiny strednej Európy budú schopné dohodnúť sa s Britániou v súvislosti s jej plánom obmedziť sociálne dávky pre migrantov z krajín Európskej únie. Zdôraznil, že Maďari by nemali byť diskriminovaní, informovala agentúra Reuters.

Orbán v Budapešti na spoločnej tlačovej konferencii s britským premiérom Davidom Cameronom, ktorý sa snaží získať podporu pre svoj návrh reformy EÚ pred plánovaným referendom o členstve v Únii, povedal, že krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) poskytnú spoločné stanovisko k reforme sociálnych dávok.

Orbán vyhlásil, že Maďarsko plne podporuje tri zo štyroch oblastí Cameronovej reformy, ale otázka sociálnych dávok je podľa neho zložitejšia a Budapešť nemôže súhlasiť so žiadnou diskrimináciou.

Cameron povedal, že jeho návrh na obmedzenie sociálnych dávok pre migrantov z krajín EÚ na štyri roky po ich príchode do Británie je stále na stole. Je však, ako poznamenal, otvorený alternatívam.

"Mali by sme hľadať radšej riešenie než kompromisy. Som však presvedčený, že môžeme dosiahnuť dohodu," dodal šéf britskej vlády.