Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Cameron: Británia musí zostať v EÚ

Nemecká kancelárka Angela Merkelová (vpravo) a britský premiér David Cameron sa rozprávajú na nádvorí zámku Meseberg 12. apríla 2013. Arcívne foto. Foto: TASR/AP Photo

Bývalý britský minister financií Nigel Lawson povedal, že premiérove plány na vyjednanie zmeny britských záväzkov k EÚ pred referendom istotne zlyhajú a Británia by mala Úniu opustiť.

Londýn 9. mája (TASR) - Britský premiér David Cameron dnes zaútočil na kritikov z vlastnej Konzervatívnej strany, keď povedal, že by Spojenému kráľovstvu neprospelo, ak by opustilo Európsku úniu.

Niektorí pesimisti hovoria, že "nie je nádej na reformu EÚ, treba ju jednoducho opustiť. Myslím si, že sa mýlia... a že je možné zmeniť a reformovať túto organizáciu," povedal Cameron podľa agentúry Reuters na investičnej konferencii v Londýne.

Tlak euroskeptikov na Camerona sa zvýšil tento týždeň, keď bývalý britský minister financií Nigel Lawson povedal, že premiérove plány na vyjednanie zmeny britských záväzkov k EÚ pred referendom o členstve krajiny v tomto bloku naplánovaným na rok 2017 istotne zlyhajú a Británia by mala Úniu opustiť.

Cameron využil svoj dnešný prejav na to, aby zdôraznil svoje odhodlanie znižovať rozpočtový deficit Británie "rozumne a postupne" a pomôcť presadiť nové obchodné dohody medzi EÚ a USA a Kanadou. Povedal tiež, že bude pokračovať v obrane britského sektora finančných služieb pred niektorými opatreniami EÚ, napríklad plánovaným zdanením finančných transakcií, ktoré odsúhlasila väčšina krajín eurozóny.

"Nemali by sme tráviť náš čas politikou, ktorá donekonečna dopadá na banky a finančné inštitúcie. Ak chceme, aby sa ekonomika zotavila a aby rástla, musíme využiť naše silné stránky," vyhlásil Cameron.