Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Cameron bude na summite EÚ bojovať za dobrú dohodu pre Britániu

Britský premiér David Cameron (vľavo) a predseda Európskej rady Donald Tusk v rozhovore počas bilaterálneho rokovania pred summitom EÚ v Bruseli 18. februára 2016 v Bruseli. Foto: TASR/AP

Budem bojovať za Britániu, zdôraznil Cameron

Brusel 18. februára (TASR) - Dobrá dohoda pre Britániu, žiadne zlé kompromisy. To je výsledok, ktorý od prvej časti dvojdňového summitu EÚ v Bruseli očakáva britský premiér David Cameron.

Šéf britskej konzervatívnej vlády to uviedol po príchode do budovy Európskej rady, kde o 17.00 h začne maratón rokovaní s lídrami ostatných 27 členských krajín o novej podobe vzťahov medzi EÚ a Britániou. Na tieto rokovania bude dohliadať predseda Európskej rady Donald Tusk, ktorý by sa mal podľa diplomatických zdrojov EÚ zúčastniť aj na sérii bilaterálnych rokovaní národných lídrov s Cameronom.

"Budem bojovať za Britániu. Ak sa nám podarí vyrokovať dobrú dohodu, zoberiem dobrú dohodu, ale nebudem súhlasiť s dohodou, ktorá neponúkne to, čo chceme," zdôraznil Cameron.

Zároveň pripustil, že v rámci dnešných a piatkových rokovaní s partnermi z 27. členských krajín zostalo ešte "veľa práce" a že to "bude ťažké".

"Myslím si, že je pre nás oveľa dôležitejšie urobiť túto vec správne než aby sme niečo zbytočne urýchlili, ale s dostatkom dobrej vôle a s intenzívnym úsilím môžeme dosiahnuť lepšiu dohodu pre Britániu," uviedol Cameron.

Merkelová si praje, aby Británia ostala súčasťou EÚ

Nemecká kancelárka Angela Merkelová má v úmysle urobiť všetko, čo sa bude dať, aby pomohla udržať Britániu v Európskej únii, píše agentúra AP.

"Idem do týchto rozhovorov s pozíciou, že chceme urobiť všetko pre to, aby sa vytvorili také podmienky, aby Veľká Británia mohla ostať súčasťou Európskej únie," uviedla Merkelová s tým, že niektoré záležitosti sú stále nevyjasnené.

Nemecká politička to vyhlásila po príchode na dvojdňový summit EÚ v Bruseli. "Toto je dôležité z pohľadu Nemecka," dodala Merkelová.

Francúzsky prezident dnes pred začiatkom summitu v Bruseli varoval európskych lídrov pred prílišnými ústupkami v diskusii s Britániou o jej zotrvaní v únii. Prílišné ústupky zo strany Bruselu by podľa neho mohli motivovať ďalšie štáty, aby pre seba žiadali "osobitné pravidlá" a tým by sa podkopali princípy európskej jednoty.

"Chcem, aby Británia ostala v EÚ. Zo všetkého najviac však dúfam v to, že Európa bude môcť rásť, silnieť, a že to nebude to môcť zastaviť žiaden z národných lídrov," zdôraznil. V hre je podľa neho celá Európska únia, nie iba jedna krajina.

Sobotka: ČR chce kompromisnú dohodu medzi EÚ a Britániou už teraz

Český predseda vlády Bohuslav Sobotka počas príchodu na dvojdňový summit EÚ v Bruseli 18. februára 2016, ktorého hlavnou témou bude nová podoba vzťahov EÚ a Veľkej Británie.
Foto: TASR/AP
Česká republika chce uzavrieť celkovú dohodu medzi EÚ a Britániou už počas dnešného prvého dňa summitu EÚ a nespoliehať sa na nejaký ďalší krízový summit; zároveň si želá prijateľný kompromis tak pre Britániu, ako aj pre ostatné krajiny únie. Uviedol to český premiér Bohuslav Sobotka po príchode na summit EÚ v Bruseli.

Sobotka zdôraznil, že Česko si neželá odchod Británie z EÚ a v prípade brexitu by vznikli veľké škody pre Britániu i pre zvyšné krajiny EÚ. Aj preto treba podľa jeho slov dosiahnuť kompromisnú dohodu, aby Británia zostala v EÚ a aby sa britský premiér David Cameron mohol vrátiť domov s návrhom dohody, ktorá mu pomôže v kampani za zotrvanie Británie v únii.

"Cieľom je dnes sa dohodnúť. Určite nebude jediná krajina, ktorá bude uplatňovať výhrady k tomu, čo je v tejto chvíli na stole," uviedol Sobotka. Zároveň však dodal, že najnovší návrh je lepší, ako boli predošlé verzie dohody medzi EÚ a Britániou.

Podľa jeho slov však stále zostalo niekoľko problémov, ktoré treba na summite vyjasniť a dohodnúť sa na nich. Spresnil, že nie je zatiaľ jasné, na ako dlho by mala fungovať takzvaná záchranná brzda pre vyplácanie sociálnych benefitov. Ďalej sa českej strane nepáči, že návrh dohody nevylučuje to, že indexácia detských prídavkov by sa mohla týkať aj zamestnancov z iných krajín EÚ, ktorí v Británii už v súčasnosti pracujú.

ČR, podobne ako aj ostatné krajiny Vyšehradskej štvorky (V4), majú podľa Sobotku obavy, aby sa po vzore Británie nesnažili aj iné členské krajiny EÚ o indexáciu, čiže znižovanie detských prídavkov pre zahraničných pracovníkov.

"Máme obavy, že by sa to mohlo rozšíriť a v tom prípade by sa to výrazne dotklo Českej republiky. Našim cieľom je, aby sme čo najviac obmedzili okruh ľudí, ktorých by sa takéto opatrenia negatívne dotkli," spresnil český premiér.

Indexácia detských prídavkov českých pracovníkov v Británii by podľa nemenovaných diplomatov postihla iba okolo 200 detí. O niečo výraznejšie sa znižovanie detských prídavkov dotkne Slovákov pracujúcich v Británii, keď z odhadovaného počtu 100.000 slovenských zamestnancov indexácia postihne okolo 1000 detí.

Česká strana má najväčšie obavy, aby sa debaty o znižovaní sociálnych prídavkov nepreniesli aj mimo britských hraníc, napríklad do Nemecka, kde pracuje najviac Čechov mimo hraníc svojej krajiny. Počas rokovaní diplomatov pred summitom EÚ prejavili záujem o možné znižovanie sociálnych dávok napríklad Nemecko, Rakúsko ale aj Švédsko či Luxembursko.