Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Cameron loboval vo Viedni za zintenzívnenie spolupráce v Európe

Britský premiér David Cameron sa stretol s rakúskym premiérom Wernerom Faymannom. Foto: TASR/AP Photo

Britské záujmy označil Faymann za legitímne, súčasne však zdôraznil, že Viedeň je za zotrvanie Britov v EÚ. O svojej budúcnosti v EÚ si ale každý rozhoduje sám, uviedol kancelár.

Viedeň 26. novembra (TASR) - Za zintenzívnenie spolupráce v Európe loboval dnes vo Viedni, necelé dva týždne po teroristických útokoch z Paríža, britský premiér David Cameron.

Na svojej prvej návšteve Rakúska Cameron menoval konkrétne zlepšenie výmeny informácií, posilnenie ochrany vonkajších hraníc Európskej únie a "globálnu koalíciu" proti tzv. Islamskému štátu (IS), informovala agentúra APA. Podľa jeho slov sa Veľká Británia a Rakúsko "upísali boju proti teroristom".

Rakúsky kancelár Werner Faymann pri tejto príležitosti zdôraznil, že odpoveď na akúkoľvek krízu sa nachádza v silnejšej Európe. Súčasne sa vyslovil za užšiu spoluprácu v oblasti dohôd o vracaní utečencov.

Obe strany sa popri problematike boja proti terorizmu venovali aj plánovanému referendu o budúcnosti Veľkej Británie v Európskej únii. Štátnici sa zhodli, že táto otázka si vyžaduje intenzívnu diskusiu.

Britské záujmy označil Faymann za legitímne, súčasne však zdôraznil, že Viedeň je za zotrvanie Britov v EÚ. O svojej budúcnosti v EÚ si ale každý rozhoduje sám, uviedol kancelár.

Britský premiér vyjadril presvedčenie, že Európska únia s potrebnou politickou vôľou nájde riešenia, lebo už často dokázala, že práve tak možno zachovať všetky záujmy členských krajín.

Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že odchod krajiny z EÚ si želá 52 percent britských občanov. Plebiscit o tejto otázke by sa mohol uskutočniť podľa britských médií v júni 2016.

Podľa informácií z úradu spolkového kancelára sa na stretnutí hovorilo aj o kontroverzne vnímanej britskej jadrovej elektrárni Hinkley Point, túto tému však ani jeden z politikov v tlačovom vyhlásení nespomenul.