Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Cameron a Merkelová:Pred summitom Európskej rady je treba vykonať viac

Na archívnej snímke David Cameron a Angela Merkelová. Foto: TASR/AP Photo

Cameron podľa vyjadrenia svojho hovorcu dúfa, že sa na summite dohodne s lídrami EÚ ohľadom svojich plánov na opätovné prerokovanie vzťahov Londýna s úniou.

Londýn 26. januára (TASR) - Britský premiér David Cameron a nemecká kancelárka Angela Merkelová sa počas pondelkového telefonického rozhovoru zhodli, že je treba vykonať viac pre dosiahnutie dohody o reforme vzťahov medzi Britániou a EÚ. Oznámila to v noci nadnes agentúra Reuters.

Cameron podľa vyjadrenia svojho hovorcu dúfa, že sa na summite, ktorý sa bude konať 18.-19. februára, dohodne s lídrami EÚ ohľadom svojich plánov na opätovné prerokovanie vzťahov Londýna s úniou. To by vydláždilo cestu k usporiadaniu britského referenda o zotrvaní krajiny v EÚ už v júni.

"Dohodli sa, že od decembrového zasadania Európskej rady nastal posun a v celej EÚ existuje vôľa zaoberať sa záujmami britského ľudu vo všetkých štyroch oblastiach. Obaja usúdili, že pred februárovým summitom je treba spraviť viac práce, aby sa dospelo k správnym rozhodnutiam," uviedol Cameronov hovorca.

Británia chce okrem iného dosiahnuť obmedzenie prisťahovalectva z ostatných európskych krajín a obmedzenie sociálnych dávok pre občanov iných štátov únie zdržiavajúcich sa v Británii.