Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Cameron pricestoval na Falklandy, ktoré si nárokuje Argentína

Britský minister zahraničných vecí David Cameron počas návštevy cintorína na Falklandských ostrovoch 19. februára 2024. Foto: TASR/AP

Cameron pricestoval na leteckú základňu Mount Pleasant. Na ostrovoch navštívi niektoré kľúčové miesta bojov z vojny o Falklandy z roku 1982 a vzdá hold tým, ktorí v konflikte prišli o život.

Mount Pleasant 19. februára (TASR) - David Cameron sa v pondelok stal prvým ministrom zahraničných vecí Spojeného kráľovstva, ktorý za posledných 30 rokov navštívil Falklandské ostrovy.

Ako informovala agentúra DPA, Cameronova návšteva na ostrovoch sa koná krátko po tom, ako Argentína vyzvala na rozhovory o ich budúcnosti. Miestni obyvatelia si pritom želajú zostať britskými občanmi.

Cameron pricestoval na leteckú základňu Mount Pleasant. Na ostrovoch navštívi niektoré kľúčové miesta bojov z vojny o Falklandy z roku 1982 a vzdá hold tým, ktorí v konflikte prišli o život.

Nový argentínsky prezident Javier Milei, ktorý sa s Cameronom stretol v januári v Davose, vyzval, aby sa ostrovy v južnom Atlantiku vrátili pod správu Buenos Aires.

Cameron však pred svojím príchodom na zámorské územie Spojeného kráľovstva povedal, že "Falklandské ostrovy sú cennou súčasťou britskej rodiny a nám je jasné, že pokiaľ budú chcieť zostať súčasťou rodiny, otázka zvrchovanosti nebude predmetom diskusie."

Návšteva Davida Camerona - bývalého britského premiéra - je prvou návštevou člena britskej vlády od cesty ministra obrany Michaela Fallona v roku 2016.

Posledným ministrom zahraničných vecí, ktorý zavítal na Falklandské ostrovy, bol v roku 1994 lord Douglas Hurd.

Falklandy, v Argentíne známe ako Malvíny (Islas Malvinas), ležia približne 13.000 kilometrov od Británie a vyše 400 kilometrov od pobrežia Argentíny.

Konflikt medzi Argentínou a Britániou z roku 1982 si vyžiadal životy 255 britských vojakov, troch ostrovanov a 649 príslušníkov argentínskych ozbrojených síl.

V referende v roku 2013 obyvatelia ostrova drvivou väčšinou hlasovali za zachovanie štatútu zámorského územia Spojeného kráľovstva.

Milei však najnovšie navrhol, aby Spojené kráľovstvo k tejto otázke pristupovalo podobným spôsobom ako v prípade odovzdania Hongkongu Číne v roku 1997.