Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Cameron pripúšťa skoré referendum o zotrvaní Británie v EÚ

Britský premiér David Cameron Foto: TASR/AP

Ak by sa Cameron rozhodol vypísať referendum ešte v roku 2016, s veľkou pravdepodobnosťou by sa tak stalo počas predsedníctva Slovenskej republiky v EÚ.

Brusel 2. februára (TASR) - Referendum o tom, či Spojené kráľovstvo zostane členským štátom Európskej únie, by sa mohlo konať v priebehu niekoľkých mesiacov, ak členské krajiny EÚ podporia návrhy na urovnanie vzťahov medzi Bruselom a Londýnom, ktoré dnes predložil predseda Európskej rady Donald Tusk. V správe pre médiá to oznámil britský premiér David Cameron.

"Mohli by sme mať k dispozícii len niekoľko mesiacov do doby konania referenda, ak sa nám podarí uzavrieť túto zmluvu. Ak bude prijatá, tak potom rozhodneme o dátume referenda," oznámil Cameron krátko po prijatí odpovede od Tuska. Predseda Európskej rady v dokumente, ktorý zaslal nielen do Londýna, ale aj všetkým národným lídrom krajín EÚ, reaguje na predošlé štyri okruhy požiadaviek britského premiéra o reforme fungovania EÚ.

Cameron má povinnosť vyhlásiť referendum najneskôr do konca roku 2017. V snahe predísť možnosti vystúpenia Spojeného kráľovstva z únie Tusk v reakcii na britské požiadavky pristúpil na rešpektovanie práv krajín, ktoré nie sú v eurozóne a nemajú záujem o hlbšiu hospodársku a finančnú integráciu. Zároveň navrhol vytvorenie mechanizmu, ktorý poskytne každému členskému štátu, nielen Británii, právo pozastaviť až na dobu štyroch rokov sociálnu pomoc poskytovanú novopríchodzím zamestnancom z ostatných krajín únie.

Cameron vyhlásil, že ak členské štáty, ktoré musia posúdiť dokument vypracovaný Tuskom a rozhodnúť o ňom na mimoriadnom summite EÚ (18.-19.2), budú priaznivo naklonené týmto návrhom, vyzve britských voličov, aby v referende hlasovali pre zotrvanie Británie v EÚ.

Britská vláda dúfa, že presadenie návrhov v sociálnej oblasti, ktoré boli kameňom úrazu pre mnohé členské krajiny EÚ, umožní mať lepšiu kontrolu nad vlnou prisťahovalectva.

Cameron vlani v novembri predložil európskym partnerom štyri hlavné požiadavky pre reformovanie chodu EÚ. Okrem "potlačenia" vyplácania sociálnych dávok počas štyroch rokov pre nových zamestnancov z iných krajín EÚ žiadal zrušiť zásadu prijímania eura všetkými členskými štátmi, ekonomicky sa zamerať najmä na zvýšenie konkurencieschopnosti EÚ a opustiť federalistický prístup neustáleho prehlbovania európskej integrácie. Žiada, naopak, konsolidáciu národných štátov a navrátenie niektorých národných právomocí prenesených na inštitúcie EÚ.

Ak by sa Cameron rozhodol vypísať referendum ešte v roku 2016, s veľkou pravdepodobnosťou by sa tak stalo počas predsedníctva Slovenskej republiky v EÚ.