Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Cameron rokuje s Junckerom o reformných požiadavkách Londýna

Britský premiér David Cameron (vpravo) a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker pred stretnutím v sídle EÚ v Bruseli 29. januára 2016 Foto: TASR/AP

Najspornejšou požiadavkou Camerona je snaha obmedziť prístup k sociálnym dávkam pre zamestnancov z ostatných krajín EÚ až na štyri roky, počas ktorých budú žiť a pracovať v Británii.

Brusel 29. januára (TASR) - Britský premiér David Cameron prišiel dnes do Bruselu na rokovania s predsedom Európskej komisie (EK) Jeanom-Claudom Junckerom a s predsedom Európskeho parlamentu (EP) Martinom Schulzom. Stretnutie sa koná len niekoľko dní pred tým, ako by EÚ mala poskytnúť odpoveď na kľúčové reformy, ktoré vo vzťahu s úniou požaduje Londýn.

Cameron koncom minulého roka určil štyri oblasti, v ktorých vyžaduje zmeny vo fungovaní EÚ - konkurencieschopnosť, zvrchovanosť, sociálne zabezpečenie a lepšie hospodárske riadenie - ešte pred vyhlásením dátumu referenda o členstve Spojeného kráľovstva v únii. Cameron prisľúbil usporiadať referendum do konca roka 2017.

Tejto téme, dohode medzi Cameronom a lídrami ostatných 27 členských štátov, je venovaný mimoriadny summit EÚ, ktorý sa uskutoční 18. a 19. februára v Bruseli.

Tri týždne pred plánovaným summitom však podľa diplomatických zdrojov EÚ existuje len slabý pokrok v rokovaní medzi Londýnom a Bruselom. Cameron pred dnešným príchodom do Bruselu pripustil, že zostávajúce rokovania budú ťažké.

Predseda Európskej rady Donald Tusk by mal predložiť svoje návrhy ako reakciu na štyri reformné požiadavky Londýna začiatkom budúceho týždňa. To by malo poskytnúť potrebný časový priestor pre členské štáty, aby na tieto návrhy reagovali v snahe dosiahnuť na summite potrebnú dohodu s Londýnom.

Najspornejšou požiadavkou Camerona je snaha obmedziť prístup k sociálnym dávkam pre zamestnancov z ostatných krajín EÚ až na štyri roky, počas ktorých budú žiť a pracovať v Británii.

Jednou z diskutovaných kompromisných možností je tzv. núdzová brzda, ktorá by mohla byť v prípade Británie uplatnená, ak sa preukáže, že britský systém sociálneho zabezpečenia je preťažený. S týmto modelom by však museli súhlasiť aj ostatné členské štáty únie.

Cameron návrh núdzovej brzdy označil za zaujímavý a pred príchodom do Bruselu vyhlásil, že bude o tejto téme diskutovať s Junckerom.