Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Cameron vyzval škótskych nacionalistov, aby sa pripojili k rokovaniam

Britsky premiér David Cameron Foto: TASR/AP

Britský premiér podľa agentúry DPA ďalej povedal, že je "potešený" rozhodnutím škótskych voličov o zotrvaní v Spojenom kráľovstve.

Londýn 19. septembra (TASR) - Britský premiér David Cameron vyzval dnes Škótsku národnú stranu (SNP), aby sa pripojila k rokovaniam o prenesení ďalších právomocí na Škótsko po tom, čo tamojší voliči v štvrtkovom referende odmietli nezávislosť. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Práve som hovoril s (lídrom SNP) Alexom Salmondom, zablahoželal som mu k ťažko vybojovanej kampani. Som potešený, že sa SNP pripojí k rokovaniam o ďalšom prenesení (právomocí)," uviedol Cameron.

Britský premiér podľa agentúry DPA ďalej povedal, že je "potešený" rozhodnutím škótskych voličov o zotrvaní v Spojenom kráľovstve. "Zlomilo by mi to srdce, vidieť koniec nášho Spojeného kráľovstva," uviedol Cameron.

Škótske odmietnutie nezávislosti je podľa neho "jasným výsledkom". Zároveň prisľúbil nové právomoci aj Anglicku, Walesu a Severnému Írsku, píše Reuters.

Britský premiér podľa vlastných slov chce po tomto referende "vyvážené" ústavné urovnanie pre celú Britániu. Zároveň dodal, že Škóti mali právo na to, aby vyjadrili svoj názor v ľudovom hlasovaní.

"Je tu veľká príležitosť na zmenu spôsobu vládnutia v Británii," dodal. Súčasne prisľúbil Škótsku udelenie väčších právomocí "v ďalšom parlamente" a dodal, že návrh zákona o udelení väčších právomocí pre Škótsko bude publikovaný v januári budúceho roka.

Cameron podľa agentúry Reuters zároveň vyhlásil, že chce, aby anglickí poslanci mali slovo v súvislosti anglických daní, sociálneho zabezpečenia a rozhodnutí ohľadne výdavkov.

"Rovnako ako bude Škótsko separátne hlasovať v škótskom parlamente o otázkach svojich daní, výdavkov a sociálneho zabezpečenia, tak by mali aj Anglicko, Wales a Severné Írsko hlasovať o týchto záležitostiach," spresnil.

Alex Salmond už akceptoval porážku v štvrtkovom referende o nezávislosti Škótska. Nacionalistický líder zároveň zdôraznil, že Škótsko bude teraz od Londýna očakávať, že čo najrýchlejšie dodrží svoje sľuby v súvislosti s väčšími právomocami pre Škótsko.