Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Cameron chce útočiť v Sýrii, Paríž zintenzívňuje nálety

Britský premiér David Cameron (vľavo) a francúzsky prezident Francois Hollande si podávajú ruky po spoločnej tlačovej konferencii v Elyzejskom paláci v Paríži v pondelok 23. novembra 2015. Foto: TASR/AP

Britský premiér tiež vyhlásil, že plne podporuje kroky, ktoré Francúzsko podniká v Sýrii.

Paríž 23. novembra (TASR) - Britský premiér David Cameron je presvedčený, že Británia by mala po boku Francúzska a ďalších partnerov podnikať nálety v Sýrii v snahe poraziť extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS).

Na spoločnej tlačovej konferencii v Paríži, ktorá sa konala po rokovaniach s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom, Cameron vyhlásil, že plne podporuje kroky, ktoré Francúzsko podniká v Sýrii, a zdôraznil, že je pevne presvedčený, že Británia by mala postupovať podobne.

Britský premiér informoval, že Francúzsku ponúkol ako pomoc pri jeho vojenskej operácii v Sýrii britskú základňu na Cypre, ako aj dodatočnú pomoc pri tankovaní paliva počas letu.

Cameron avizoval, že neskôr, ešte počas tohto týždňa, parlamentu predloží britskú stratégiu boja proti IS. Vyjadril súčasne nádej, že práve atentáty z 13. novembra v Paríži, pri ktorých prišlo o život 130 ľudí, primajú parlament, aby podporil britskú účasť na náletoch proti IS v Sýrii.

Podľa agentúry Reuters by sa Cameron zrejme rád vyhol zopakovaniu situácie z roku 2013, keď v britskom parlamente neprešiel vládny návrh na nálety na pozície sýrskej armády vernej prezidentovi Bašárovi Asadovi.

Cameron okrem toho dnes v Paríži uviedol, že podnikne kroky v záujme lepšej výmeny informácií britských spravodajských služieb s Francúzskom a ďalšími európskymi partnermi.

Francúzsky prezident dnes avizoval, že Francúzsko zintenzívni svoje nálety na pozície IS v Sýrii, a to aj za pomoci svojej jedinej lietadlovej lode Charles de Gaulle, ktorá dnes zaujala palebné postavenie vo východnom Stredomorí.

Hollande zdôraznil, že Francúzsko si v Sýrii vyberie na útoky také ciele, aby "tejto teroristickej armáde (IS) spôsobilo čo najväčšie škody". Poznamenal, že Británia by sa mala rozhodnúť, ako by sa mohla v Sýrii angažovať, ale "my sme presvedčení, že musíme pokračovať v útokoch na IS v Sýrii".

Cameron a Hollande si uctili pamiatku obetí útokov v Paríži položením ruží

Britský premiér David Cameron si dnes uctil pamiatku obetí atentátov v Paríži, keď pred dejiskom najväčšej masakry - klubom Bataclan - položil ružu. Rovnakým spôsobom vzdal hold 89 obetiam aj francúzsky prezident Francois Hollande, ktorý Camerona sprevádzal. Informoval o tom dnes na svojej webovej stránke denník Le Parisien.

Obaja štátnici sa po tomto akte presunuli do Elyzejského paláca, kde budú rokovať o boji proti terorizmu a situácii v Sýrii.

Ako oznámili francúzske médiá, Hollande dnes začína maratón rokovaní, ktorých cieľom je presvedčiť partnerov o nutnosti vytvoriť širokú koalíciu na boj proti extrémistickej skupine Islamský štát (IS), ktoré obsadila časti územia Sýrie a Iraku, destabilizuje celý Blízky východ a veľkú časť Afriky a podniká útoky aj v Európe - prihlásila sa aj k zodpovednosti za útoky z 13. novembra v Paríži, pri ktorých zahynulo najmenej 130 ľudí.

Hollande bude dnes v Paríži rokovať s Cameronom, v utorok sa vo Washingtone stretne s americkým prezidentom Barackom Obamom. Na stredu má v Paríži naplánovanú schôdzku s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a vo štvrtok odcestuje do Moskvy, aby tam rokoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Vo svojej diplomatickej misii pokračuje aj americký minister zahraničných vecí John Kerry, ktorý dnes pricestoval do Spojených arabským emirátov, aby rokoval o boji proti terorizmu. Stretnúť by sa tam mal aj s predstaviteľmi Saudskej Arábie. V najbližších dňoch sa presunie do Izraela a na palestínske územia, aby sa pokúsil presadiť zastavenie násilností medzi oboma komunitami.

Pokiaľ ide o vojenské aktivity na Blízkom východe, Francúzsko do nich od dnešného dňa môže zapojiť aj svoju lietadlovú loď Charles de Gaulle, ktorá priplávala do východného Stredomoria.

Na území Francúzska už desiaty deň pokračuje intenzívne pátranie po Salahovi Abdeslamovi, ktorý je kľúčovou osobou podozrivou z účasti na atentátoch v Paríži. Po Abdeslamovi pátrajú aj v Belgicku, ktorého hlavné mesto Brusel je už tretí deň paralyzované pre hrozbu útoku podobného tomu, aký sa pred vyše týždňom odohral v Paríži.

Francúzska polícia okrem Abdeslama pátra aj po ďalších podozrivých z parížskych atentátov. Vyzvala tiež verejnosť na spoluprácu pri identifikácii tretieho samovražedného atentátnika, ktorý sa 13. novembra odpálil v blízkosti futbalového štadióna Stade de France. Dosiaľ bol identifikovaný iba jeden z tejto trojice - Bilal Hadfi (20), francúzsky občan žijúci v Belgicku.