Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Cameron: Víťazstvo mi dalo mandát na nekompromisné rokovania s EÚ

Britský premiér David Cameron počas tlačovej konferencie na Downing Street v Londýne 8. mája 2015 Foto: TASR

Britský premiér David Cameron dnes povedal, že rokovania o členstve Británie v Európskej únii budú ťažké, ale jeho presvedčivé víťazstvo vo voľbách minulý týždeň mu na to dalo mandát.

Londýn 11. mája (TASR) - Britský premiér David Cameron dnes povedal, že rokovania o členstve Británie v Európskej únii budú ťažké, ale jeho presvedčivé víťazstvo vo voľbách minulý týždeň mu na to dalo mandát.

"Máme mandát: očividne to bude ťažké, ale máme mandát," povedal novinárom pred prvým povolebným stretnutím s poslancami svojej Konzervatívnej strany v parlamente.

Cameron, ktorý vo voľbách neočakávane získal jasnú väčšinu, sa zaviazal rokovať s EÚ o zmene vzťahov s Britániou ešte pred usporiadaním sľúbeného referenda koncom roka 2017 o tom, či má Spojené kráľovstvo zostať členom únie.

Otázka vzťahov s EÚ rozdeľuje jeho stranu a viedla k pádu už dvoch jeho predchodcov, Margaret Thatcherovej a Johna Majora. A Cameron si chce zabezpečiť, aby niektorí z euroskeptických poslancov strany nerebelovali.

Po volebnom víťazstve už telefonoval niektorým predstaviteľom EÚ a hovoril s nimi o plánovaných rokovaniach Británie, ktoré sa, ako dnes povedal, začnú čoskoro.

Dnes ho podporil bývalý predseda Európskej komisie José Manuel Barroso, ktorý vyhlásil, že Cameron má po voľbách silnejšiu pozíciu na zmenu britských vzťahov s EÚ, ktorá mu podľa Barrosa dá aspoň časť z toho, čo Londýn chce.