Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Cameronovej vláde sa nedarí obmedziť imigráciu

Britsky premiér David Cameron Foto: TASR/AP

Ide o úder pre premiéra Davida Camerona pol roka pred parlamentnými voľbami, do ktorých sľuboval zníženie čistého počtu prisťahovalcov na "desaťtisíce" ročne.

Londýn 27. novembra (TASR) - Čistá migrácia do Británie sa za 12 mesiacov do tohtoročného júna zvýšila o vyše 40 percent oproti predošlému porovnateľnému obdobiu. Ide o úder pre premiéra Davida Camerona pol roka pred parlamentnými voľbami, do ktorých sľuboval zníženie čistého počtu prisťahovalcov na "desaťtisíce" ročne.

Britský Národný štatistický úrad (ONS) dnes oznámil, že čistá migrácia - rozdiel medzi prisťahovalcami a ľuďmi, ktorí sa z krajiny odsťahovali - dosiahla za rok do júna 2014 v Británii 260.000. Za predchádzajúcich 12 mesiacov išlo o 182.000 ľudí, informovala agentúra DPA.

Nové údaje sú nepríjemné pre Camerona a jeho vládnucich konzervatívcov, ktorí sú pod tlakom aj v súvislosti s nárastom popularity Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva, žiadajúcej výrazné obmedzenie počtu prisťahovalcov.

Práve imigrácia sa stala poprednou témou pre britských voličov pred voľbami, ktoré sa v krajine budú konať v máji 2015, pripomína agentúra Reuters.

Počet ľudí, ktorí sa prisťahovali do Británie z iných krajín Európskej únie, vzrástol podľa novej štatistiky medziročne o 45.000 - na celkovo rekordných 228.000. Až o 75 percent, na 32.000 ľudí, sa zvýšil počet prisťahovalcov z Rumunska a Bulharska, pre ktorých od 1. januára tohto roka prestali platiť obmedzenia pre prácu v Británii. Po prvý raz za tri roky však tiež stúpla migrácia zo štátov mimo EÚ. Tri štvrtiny prisťahovalcov prišli do Británie za prácou.

Cameron, ktorý v prípade opätovného zvolenia prisľúbil vyrokovať nové vzťahy Británie s úniou pred referendom o členstve v roku 2017, chce ešte pred Vianocami predstaviť nové plány na obmedzenie migrácie z EÚ.

"To je to, na čo sa vláda naďalej zameriava a prečo musíme riešiť túto otázku slobody pohybu (v rámci EÚ)," povedal britský minister pre imigráciu James Brokenshire pre BBC.