Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Cameron žiada od Ruska informácie o mieste pobytu väzneného Kara-Murzu

Britský minister zahraničných vecí David Cameron na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) vo švajčiarskom Davose v stredu 17. januára 2024. Foto: TASR/AP

Som hlboko znepokojený v spojitosti s pánom Kara-Murzom, britským občanom väzneným v Rusku za to, že sa vyjadroval proti invázii na Ukrajine, uviedol Cameron.

Londýn 30. januára (TASR) - Britský minister zahraničných vecí David Cameron v pondelok vyzval Moskvu, aby právnikom väzneného ruského opozičného politika a novinára Vladimira Kara-Murzu poskytla informácie o tom, kde sa ich klient nachádza. Reagoval na správy, že Kara-Murzu pravdepodobne deportovali z prísne stráženého väzenského tábora IK-6 v Omsku na južnej Sibíri. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

"Som hlboko znepokojený v spojitosti s pánom Kara-Murzom, britským občanom väzneným v Rusku za to, že sa vyjadroval proti invázii na Ukrajine," uviedol Cameron na sociálnej sieti X. Kara-Murza má ruské i britské občianstvo.

Jeho manželka Jevgenija Kara-Murzová oznámila, že jej manžel opustil Omsk, kde bol väznený od septembra. Dodala, že nevie, kam ho úrady previezli. Cameron vyjadril Kara-Murzovej podporu.

Kara-Murza si vo väzení odpykáva 25-ročný trest odňatia slobody za vlastizradu a šírenie nepravdivých informácií o vojne na Ukrajine, ktorý nad ním súd vyniesol 17. apríla 2023. Odsúdený politik obvinenia odmieta.

Ruská väzenská služba na žiadosť o vyjadrenie v spojitosti s miestom pobytu Kara-Murzu nereagovala, píše Reuters.