Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Cančev: EÚ po sérii kríz nesmie zabudnúť na región západného Balkánu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Bulharský veľvyslanec pri EÚ Cančev vyjadril vôľu Bulharska vstúpiť do Schengenského priestoru, na čo spolu s Rumunskom čaká od roku 2011.

Brusel 8. januára (TASR) - Bulharsko, ktoré počas prvého polroku 2018 zabezpečuje rotujúce predsedníctvo v Rade Európskej únie, sa chce v tomto období zamerať na tri hlavné priority: stabilita, solidarita a bezpečnosť, pričom v oblasti zahraničnej politiky chce sústrediť pozornosť na kandidátske krajiny zo západného Balkánu.

Pred novinármi v Bruseli to v pondelok uviedol bulharský veľvyslanec pri EÚ Dimiter Cančev, ktorý zdôraznil, že národné motto "Spojení sme silní" chcú preniesť aj na celoeurópsku úroveň.

Podľa jeho slov sa bulharské predsedníctvo v rámci pracovnej agendy sústredí na "tri K": konsenzus, konkurencieschopnosť a kohézia.

Konsenzus bude dôležitý na dosiahnutie názorovej jednoty členských štátov v oblasti migrácie a najmä pri reforme Dublinského azylového systému, na ktorej už pracovali predošlé štyri predsedníctva a ktorá sa ocitla na bode mrazu. Cančev vyjadril nádej, že pod bulharským predsedníctvom sa veci pohnú dopredu a podarí sa dosiahnuť potrebnú dohodu o reforme azylového systému do konca júna, tak ako to prisľúbili lídri EÚ na decembrovom summite v Bruseli.

Veľvyslanec upozornil, že jeho krajina sa na čele EÚ bude usilovať o zvýšenie vyhliadok susedných krajín na západnom Balkáne na vstup do Únie. Pripomenul, že ak počas posledných rokov ekonomickej a finančnej krízy sa členské štáty zaoberali najmä vlastnou situáciou, teraz, po sérii kríz a v čase ekonomického oživenia nesmieme zabúdať na kandidátske krajiny. Spresnil, že niektoré z nich, ako napríklad Čierna Hora a Srbsko, sú viac pripravené na vstup ako iné štáty (Albánsko či Macedónsko), ale EÚ na ne nesmie zabudnúť. Podľa Cančeva treba otvorene podporovať ich európske ambície, usilovať sa o návrat stratenej dôvery občanov týchto krajín a zamedziť tak nárastu vplyvu iných mocností v regióne, o čo sa usiluje Rusko alebo Čína.

Cančev vyjadril vôľu Bulharska vstúpiť do Schengenského priestoru, na čo spolu s Rumunskom čaká od roku 2011, keď Európska komisia konštatovala pripravenosť oboch krajín na vstup do Schengenu. "Až vstupom Bulharska a Rumunska bude Schengen silnejší a jednotnejší," uviedol veľvyslanec. Zároveň pripomenul, že Bulharsko sa túži stať aj členom eurozóny a doterajšie rokovania s eurokomisiou, Európskou centrálnou bankou a ostatnými členskými štátmi označil za pozitívne.

Bulharsko bude dohliadať na prvú časť rokovaní o budúcnosti vzťahov medzi Britániou a EÚ po odchode Britov z EÚ. Cančev pripomenul, že prijatie usmernení pre rokovania o prechodnom dvojročnom období sa očakáva koncom januára a do konca marca by členské štáty mali prijať aj usmernenia pre rokovania s Londýnom o pobrexitových obchodných vzťahoch.