Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Carla del Ponte bude vyšetrovať porušovanie ľudských práv v Sýrii

Carla del Ponte Foto: TASR/AP

Oznámenie zverejnila krátko nato, ako vyzvala, aby boli vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti spáchané v Sýrii trestne stíhané, možno pred Medzinárodným trestným súdom (ICC) v Haagu.

Ženeva 28. septembra (TASR) - Carla del Ponte, ktorá bola do konca roku 2007 hlavnou žalobkyňou Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY), bola dnes menovaná za člena orgánu zbierajúceho dôkazy o porušovaní ľudských práv v Sýrii. V Ženeve to oznámila Komisia OSN pre ľudské práva,

Oznámenie zverejnila krátko nato, ako vyzvala, aby boli vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti spáchané v Sýrii trestne stíhané, možno pred Medzinárodným trestným súdom (ICC) v Haagu.

Okrem švajčiarskej právnej expertky Carly del Ponte bol dnes za člena sýrskeho vyšetrovacieho orgánu menovaný aj thajský právny expert Vitit Muntabhorn. Posilnia dvoch stávajúcich členov, ktorými sú vedúci vyšetrovacieho tímu, Brazílčan Paulo Sérgio Pinheiro a americká diplomatka Karen Koning AbuZayd.

Vyšetrovanie sa začalo pred viac ako rokom. Vypočuté boli svedectvá viac ako 100 utečencov, obetí a dezertérov, ale prístup do samotnej Sýrie nebol umožnený.

Rada OSN pre ľudské práva dnes predĺžila mandát pre vyšetrovanie vojnových zločinov v Sýrii o šesť mesiacov. Zároveň odsúdila rozsiahle porušovanie ľudských práv vojenskými silami sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Podľa rezolúcie sýrski predstavitelia zlyhali v snahe postaviť porušovateľov ľudských práv pred súd, preto je pravdepodobné, že bude potrebný zásah medzinárodného práva.

Fórum, ktoré má 47 členov, prijalo v Ženeve rezolúciu, predloženú arabskými štátmi, väčšinou 41 hlasov. Proti boli Rusko, Čína a Kuba, tri štáty sa zdržali.

Sýrsky vyslanec text odmietol, pretože ho považuje za silne spolitizovaný a selektívny. Zo živenia násilia vo svojej krajine obvinil moslimských teroristov.