Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Carnajev pri čítaní rozsudku neprejavil žiadne emócie

Na archívnej snímke kresba zo súdnej siene, vľavo Džochar Carnajev a vpravo sudca George O'Toole. Foto: TASR/AP

Námestník ministerstva spravodlivosti pre bezpečnostné otázky John Carlin uviedol, že Carnajev je neľútostný terorista.

Boston 16. mája (TASR) - Trest smrti vymerali 15. mája členovia súdnej poroty Džocharovi Carnajevovi, ktorého minulý mesiac uznali za vinného z útoku na bostonský maratón v roku 2013, informovala agentúra Reuters. Bude popravený smrtiacou injekciou. Porota sa radila približne 15 hodín.

Kým sa čítal rozsudok, Carnajev nedal najavo nijaké emócie. Proti rozsudku má právo sa odvolať, poznamenal Reuters.

V súdnej sieni boli dnes prítomní príbuzní obetí, ako aj ľudia, ktorý pri atentáte utrpeli zranenia.

Na pojednávaní sa zúčastnili aj rodičia osemročného, smrteľne zraneného Martina Richardsa. Bill a Denise Richardsovci pred časom pre Carnajeva žiadali doživotie bez možnosti predčasného prepustenia a vyzvali ministerstvo spravodlivosti, aby v tomto zmysle uzavrelo s Carnajevom dohodu. Uznali, že "vláda má svoje dôvody na to, aby požadovala trest smrti", ale upozornili, že odvolacie procesy predĺžia bolesť pozostalých a obetí.

Okresný sudca George O'Toole po vynesení rozsudku vyzdvihol prácu poroty, informoval denník The Boston Globe. O'Toole uviedol, že jej členovia by mali byť hrdí na svoju službu v tomto prípade. Denník poznamenal, že kým Carnajev pri čítaní verdiktu neprejavil žiadne emócie, niektorí z členov poroty mali v očiach slzy.

Americká ministerka spravodlivosti Loretta Lynchová v reakcii vyhlásila, že verdikt nemôže zaceliť rany a vyliečiť dušu tých, ktorí pri atentáte prišli o svojich blízkych alebo boli zranení. Zdôraznila však, že ide "o primeraný trest za taký strašný zločin". Súčasne vyjadrila nádej, že uzavretie procesu prinesie istú úľavu obetiam útoku a ich rodinám.

Námestník ministerstva spravodlivosti pre bezpečnostné otázky John Carlin uviedol, že Carnajev je neľútostný terorista, pričom sa za svoje činy zodpovedal justičnému systému, ktorý poskytuje náležitý súdny proces aj páchateľom najstrašnejších zločinov. Vyjadril nádej, záver tohto procesu bude dôležitým nástrojom spravodlivosti pre tých, ktorí si ešte stále liečia rany.

Primátor mesta Boston Marty Walsh sa vyjadril v podobnom duchu a zdôraznil, že mesto bude vždy pamätať na tých, ktorí pri atentáte prišli o život alebo boli zranení. Vyhlásil, že Boston je dnes viac ako inokedy mestom nádeje, sily a nezlomnosti, ktoré prekoná akékoľvek prekážky.

Porota v apríli uznala 21-ročného Carnajeva, ktorý je čečenského pôvodu, za vinného vo všetkých 30 bodoch obžaloby. Za 17 z nich bol trest smrti. Na poprave sa musela zhodnúť jednomyseľne v jednom z týchto 17 bodov, inak by Carnajev automaticky dostal doživotie.

Obhajoba ukončila v pondelok prezentáciu svojich argumentov a žiadala pre Carnajeva doživotie.

Zástupca prokurátora vyhlásil, že Carnajev si zaslúži trest smrti, pretože je teroristom, ktorý chcel bombovým útokom na maratón v Bostone potrestať Spojené štáty.

Pri atentáte na bostonský maratón zahynuli 15. apríla 2013 traja ľudia a 264 utrpelo zranenia. Carnajevovi právnici tvrdili, že na spáchanie útoku ho nahovoril jeho zradikalizovaný starší brat Tamerlan. Ten zahynul pri policajnej prestrelke tri dni po útoku.