Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

USA: Turecko by malo zohrať určitú úlohu aj pri boji o Mósul

Americký minister obrany Ashton Carter. Foto: TASR/AP

Spojené štáty majú záujem spolupracovať s Tureckom na operácii zameranej na vytlačenie bojovníkov Islamského štátu z ich základne v meste Rakka v Sýrii.

Ankara 21. októbra (TASR) - Minister obrany Spojených štátov Ashton Carter rokoval dnes v Turecku s tamojšími najvyššími predstaviteľmi o bezpečnostných otázkach vrátane boja proti džihádistom v Sýrii a Iraku, napísala agentúra AP.

Spojené štáty majú záujem spolupracovať s Tureckom na operácii zameranej na vytlačenie bojovníkov extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) z ich základne v meste Rakka v Sýrii, povedal po stretnutí s Carterom v Ankare turecký minister obrany Fikri Išik.

Samotné Turecko podľa Išika nemá dostatok kapacít v prípade, že dôjde k ďalšiemu prílevu utečencov z irackého mesta Mósul, kde sa tiež realizuje ofenzíva proti IS. Turecký minister to povedal v rozhovore pre televíznu stanicu TRT, z ktorého citovala agentúra Reuters.

Carter na stretnutí s novinármi po rozhovoroch s Išikom a tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom vyjadril názor, že Turecko by malo zohrať úlohu aj pri boji o Mósul. Akékoľvek konečné rozhodnutie si však vyžaduje súhlas Iraku, upozornil.

Turecko malo a má podľa Cartera historické postavenie v tomto regióne a bude mať "náležitú úlohu v bojoch proti IS v Sýrii, ako aj v Iraku".

Carter to vyhlásil v čase zvyšujúceho sa napätia medzi Ankarou a Bagdadom ohľadne tureckých vojenských aktivít v severnom Iraku. To, či Iračania umožnia Turkom účasť na vojenských operáciách vo svojej krajine, je však otázne, komentovala Carterove vyjadrenia agentúra AP.