Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Časť bývalých obyvateľov tábora v Calais sa presunula do Paríža

Na snímke migranti si podávajú fľašu vody pred registračným centrom utečeneckého tábora známeho ako Džungľa pri severofrancúzskom meste Calais, v utorok 25. októbra 2016. Foto: TASR/AP

Úrady sa netaja obavami, že likvidácia Džungle povedie v krátkom čase k vzniku menších táborov, ktoré by si v okolí Calais mohli postaviť migranti, čo nepristúpili na relokáciu do prijímacích centier.

Calais 28. októbra (TASR) - Francúzski hasiči pokračovali dnes v likvidácii menších požiarov na území tábora, ktorý si postavili migranti na okraji prístavného mesta Calais bez povolenia úradov. Po vysťahovaní drvivej väčšiny jeho obyvateľov a ich rozmiestnení do 450 prijímacích centier v rôznych častiach Francúzska pokračuje dnes aj likvidácia ich stanov a provizórnych prístreškov.

Mnohí z neplnoletých migrantov zostali v kontajnerovom tábore vybudovanom v susedstve likvidovaného tábora, ktorý je známy pod názvom Džungľa. Viac ako 230 z týchto maloletých už na základe dohody s Britániou odcestovalo na Britské ostrovy, kde žijú ich príbuzní.

Podľa agentúry DPA na území samotného tábora Džungľa zostalo k dnešnému dňu už len "málo" migrantov. Prefektka oblasti Pas-de-Calais Fabienne Bucciová pritom už v stredu avizovala, že tábor je vysťahovaný a prázdny. Jej tvrdenia však hneď v ten deň spochybnili charitatívne organizácie, ktoré v tábore v stredu večer rozdeľovali teplé jedlo.

Ako dodala agentúra DPA, francúzske úrady sa teraz netaja obavami, že likvidácia Džungle povedie v krátkom čase k vzniku menších táborov, ktoré by si v okolí Calais mohli postaviť migranti, čo nepristúpili na relokáciu do prijímacích centier, alebo dorazia na sever Francúzska neskôr, aby sa pokúsili dostať sa do Británie.

Francúzska televízia LCI dnes informovala, že združenia, ktoré sa v Paríži starajú o migrantov, v posledných dňoch evidujú prudký nárast počtu novopríchodzích, čo spájajú v prvom rade s likvidáciou Džungle v Calais. Mnohí z migrantov z Calais do Paríža odišli ešte pred začatím likvidácie Džungle a mienia sa tam vrátiť, aby sa opäť pokúsili dostať do Británie. Podľa LCI ide o viac ako tisíc ľudí.

Héloise Maryová z prijímacieho centra v Paríži pre televíziu BFMTV uviedla, že tábory na ulici avenue de Flandres, v okolí staníc metra Jaures a Stalingrad sa v posledných dňoch "neuveriteľne rozrástli". Kritizovala, že príslušné úrady vo veci nekonajú a združeniam na podporu migrantov sa situáciu darí vládať len s veľkými problémami.