Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Časť vodičov bruselskej verejnej dopravy ukončila štrajk

K zlepšeniu situácie došlo po tom, ako od štrajku odstúpil katolícky odborový zväz CSC, ktorého predáci akceptovali vládou navrhované sprísnenie bezpečnostných opatrení v bruselskej MHD.

Brusel 11. apríla (TASR) - Už piatym dňom pokračoval dnes štrajk zamestnancov mestskej hromadnej dopravy v belgickej metropole Brusel. Situácia sa však sčasti znormalizovala po tom, ako sa do práce vrátila časť štrajkujúcich vodičov.

Podľa informácií bruselskej dopravnej spoločnosti už premávajú normálne dve linky metra a ďalšie dve fungujú v obmedzenom režime.

Premávka sa plne obnovila aj na štyroch električkových linkách. Vážne problémy stále pretrvávajú na zvyšku električkových tratí a na všetkých autobusových linkách.

K zlepšeniu situácie došlo po tom, ako od štrajku odstúpil katolícky odborový zväz CSC, ktorého predáci akceptovali vládou navrhované sprísnenie bezpečnostných opatrení v bruselskej MHD.

V štrajku však stále pokračujú socialistické odbory CGSP aj liberálny odborový zväz CGSLB. Do práce sa vrátia až po tom, ako dostanú záruky, že vládne sľuby budú skutočne realizované v praxi. Naznačujú tiež, že štrajk ukončia až po štvrtkovom pohrebe svojho zavraždeného kolegu.

Vláda prisľúbila prijať kroky na zlepšenie bezpečnosti v bruselskej MHD, vrátane nasadenia ďalších 400 policajtov na zaisťovanie poriadku v dopravnej sieti. Dopravní odborári sa v ostatných rokoch opakovane sťažovali na stúpajúci počet násilností zo strany cestujúcich.

Zamestnanci bruselskej verejnej dopravy vstúpili do štrajku v sobotu po násilnej smrti dispečera, privolaného na miesto zrážky mestského autobusu s osobným autom. Dispečera (56) ubil na smrť opitý priateľ zraneného vodiča auta, ktorý sa dobrovoľne vzdal polícii. Štrajk ochromil dopravu v hlavnom meste Belgicka a sídle inštitúcií EÚ počas predĺženého veľkonočného víkendu.