Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Castaner: Neúspech vládnej strany v senátnych voľbách sa očakával

Christophe Castaner. Foto: TASR/AP

Víťazom volieb do Senátu sa stali Republikáni (LR), ktorí získali 171 z 348 senátnych kresiel. Strana LREM, založená prezidentom Emmanuelom Macronom pred 17 mesiacmi, bude mať v Senáte 28 zástupcov.

Paríž 25. septembra (TASR) - Hovorca francúzskej vlády Christophe Castaner dnes priznal, že voľby do francúzskeho Senátu sa skončili neúspechom vládnej centristickej strany Republika v pohybe (LREM). Dodal však, že táto situácia sa dala očakávať.

Víťazom nedeľných volieb do Senátu sa stali Republikáni (LR), ktorí získali 171 z 348 senátnych kresiel. Strana LREM, založená prezidentom Emmanuelom Macronom pred 17 mesiacmi, bude mať v Senáte 28 zástupcov.

Agentúra AP pripomína, že francúzskych senátorov nevolia priamo voliči, ale približne 75.000 voliteľov, ktorými sú väčšinou členovia miestnych zastupiteľstiev z rôznych regiónov krajiny. Okrem toho mnohých z nich rozhnevali plány prezidenta na obmedzenie rozpočtov miestnych samospráv.

Castaner dnes vo vysielaní televízie BFM TV vysvetlil, že očakáva porážku LREM práve preto, že "tí, ktorí volili, boli zvolení v rokoch 2014 a 2015, keď Republika v pohybe ešte neexistovala".

AP dodala, že Macronom plánované reformy nie sú neúspechom jeho strany v senátnych voľbách ohrozené, pretože posledné slovo v schvaľovacom procese má dolná komora parlamentu, Národné zhromaždenie.

Konečné výsledky hlasovania, zahŕňajúce aj francúzske zámorské územia, sa očakávajú v najbližších dňoch.