Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Castaner: Nízka účasť vo voľbách je porážkou volieb vo Francúzsku

Ľudia vchádzajú do kabínok na úpravu volebných lístkov vo volebnej miestnost vo francúzskom Lyone 11. júna 2017. Foto: TASR/AP

Hovorca francúzskej vlády Christophe Castaner dodal, že je na zodpovednosti vlády, prezidenta i premiéra, aby obnovili dôveru voličov v hlasovací proces.

Paríž 12. júna (TASR) - Nízka účasť v prvom kole je porážkou parlamentných volieb vo Francúzsku. Vyhlásil dnes vo vysielaní France 2 hovorca francúzskej vlády Christophe Castaner.

V nedeľu svoje právo voliť vo Francúzsku nevyužilo 51,29 percenta voličov. Castaner uviedol, že nízka účasť je "porážkou" týchto volieb, (...) ktorá sa, žiaľ, opakuje".

Castaner vyhlásil, že danú situáciu treba analyzovať a "vrátiť (voličom) dôveru (v hlasovanie)". Dodal, že je na zodpovednosti vlády, prezidenta i premiéra, aby obnovili dôveru voličov v hlasovací proces.

Podľa Bricea Hortefeuxa zo strany Republikáni (LR) má vysoká neúčasť voličov dve príčiny. "V priebehu jedného roka to bolo siedme hlasovanie," vysvetlil s tým, že ide o "vyčerpanosť z demokracie". Druhým dôvodom je podľa neho skutočnosť, že politické strany nepredstavili svoj program, nedošlo k ich konfrontácii, "pričom rozdiely (v programoch) sú obrovské."

Benjamin Griveaux z prezidentskej strany Republika vpred! (LREM) odmietol, aby aj jeho strana niesla zodpovednosť za slabý záujem voličov o voľby. "Sme tu rok, iní 35 rokov. Počúvam, že sme zodpovední za všetko, ale neúčasť (voličov) to nie je," uviedol.

Len vlani založené hnutie LREM a jeho centristickí spojenci zo strany Demokrazické hnutie (MoDem) získali 32,3 percenta hlasov. Konzervatívna strana Republikáni a jej spojenci zo širšieho stredopravého tábora dostali 21,6 percenta hlasov.

Za krajne pravicový Národný front (FN) Marine Le Penovej hlasovalo 13,2 percenta zúčastnených voličov a krajne ľavicovú stranu Nepoddajné Francúzsko (FI) prezidentského kandidáta Jeana-Luca Mélenchona ich volilo 11 percent.

Donedávna vládnuca Socialistická strana Macronovho predchodcu Francoisa Hollanda, najväčšia v doterajšom Národnom zhromaždení, sa výrazne prepadla, keď spolu s ďalšími subjektmi umiernenej ľavice skončila so ziskom len 9,5 percenta platných hlasov, informovala agentúra DPA.