Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

J. Castex: Francúzsko bude hájiť hodnoty sekularizmu a slobody

Na archívnej snímke Jean Castex. Foto: TASR/AP

Nič nemôže byť horšie ako zabudnúť, povedal francúzsky premiér Jean Castex.

Paríž 16. októbra (TASR) - Francúzsky premiér Jean Castex si v sobotu uctil pamiatku zavraždeného stredoškolského učiteľa Samuela Patyho, ktorého pred rokom pripravil o život islamistický radikál. Castex pri tejto príležitosti zdôraznil, že Francúzsko bude naďalej obhajovať svoje hodnoty sekularizmu a slobody. Informovala o tom agentúra Reuters.

Učiteľ dejepisu a zemepisu 47-ročný Samuel Paty bol človekom, ktorý si len "chcel robiť svoju prácu - náročnú a niekedy nevďačnú - a chcel šíriť hodnoty slobody, sekularizmu, tolerancie, slobodnej vôle", povedal Castex po odhalení pamätnej tabule pri vstupe na ministerstvo školstva. "Pre tieto dôvody bol služobník (Francúzskej) republiky zavraždený," povedal. "Nič nemôže byť horšie ako zabudnúť," dodal s tým, že Paty sa stal "obeťou islamistického terorizmu a ľudskej zbabelosti".

Samuela Patyho zavraždil 16. októbra minulého roka v blízkosti jeho školy v severozápadnej štvrti Paríža 18-ročný islamista čečenského pôvodu. K vražde došlo niekoľko dní po tom, ako Paty svojim študentom na seminári o slobode vyjadrovania ukázal známe karikatúry proroka Mohameda, čo časť miestnej moslimskej komunity pobúrilo. Útočník bol následne zastrelený políciou, pretože pri pokuse o zadržanie kládol aktívny odpor.

Už v piatok si tohto učiteľa uctili na školách minútou ticha a diskusiami so študentmi. Viaceré podujatia sa konajú i v sobotu. Patyho rodina sa v Elyzejskom paláci stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. V Paríži bude tiež podľa Patyho pomenované námestie oproti Sorbonnskej univerzity; ceremónia bude podľa slov úradu starostu "jednoduchá a kontemplatívna". Meno Samuela Patyho už nesú najmenej tri školy vo Francúzsku.