Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Časti Sumskej oblasti sú po dronovom útoku bez televízneho signálu

Fragmenty ruskej rakety na mieste poškodeného obytného domu v ukrajinskom meste Kryvyj Rih v stredu 13. marca 2024. Foto: TASR/AP

Moskva počas prvej zimy po spustení invázie na Ukrajinu vo februári 2022 zameriavala svoje útoky najmä na ukrajinskú energetickú infraštruktúru.

Kyjev 14. marca (TASR) - Niektoré časti Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny zostali po nočnom dronovom útoku ruských síl bez televízneho a rozhlasového signálu. Uviedli to vo štvrtok miestne úrady, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Útok, počas ktorého Rusko vypustilo 36 dronov, zasiahol komunikačnú infraštruktúru v štyroch mestách Sumskej oblasti, povedali miestni predstavitelia. Podobné ciele zasiahli bezpilotné lietadlá v Charkovskej oblasti, dodali.

"V dôsledku poškodenia nemôže časť územia regiónu (dočasne) prijímať ukrajinský televízny a rozhlasový signál," napísala administratíva Sumskej oblasti v príspevku na platforme Telegram. Upozornila tiež, že v oblasti môžu byť zaznamenané aj výpadky mobilného signálu.

V Charkovskej oblasti bola zasiahnutá televízna infraštruktúra, uviedol tamojší gubernátor Oleh Synehubov. Dodal, že prebiehajú opravy. Ďalšie detaily neposkytol.

Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na štvrtok zneškodnila 22 z 36 dronov, ktorými útočilo Rusko, informovala ukrajinská armáda. Päť bezpilotných lietadiel bolo zostrelených nad južnou Mykolajivskou a Dnepropetrovskou oblasťou na juhovýchode krajiny, hlásili tamojší predstavitelia.

Moskva počas prvej zimy po spustení invázie na Ukrajinu vo februári 2022 zameriavala svoje útoky najmä na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. Najnovšie ciele dronových úderov môžu naznačovať, že Rusko skúša novú taktiku, píše Reuters.