Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Castro: Pred stiahnutím amerického embarga budeme čeliť ťažkému zápasu

Kubánsky prezident Raúl Castro Foto: TASR/AP

Kubánsky prezident Raúl Castro potvrdil svoju účasť na Washingtonom podporovanom summite Organizácie amerických štátov (OAŠ) v Paname v apríli 2015.

Havana 20. decembra (TASR) - Pred stiahnutím ekonomického embarga Spojených štátov bude Kuba čeliť "dlhému a ťažkému zápasu", a to aj napriek stredajšiemu historickému záväzku Washingtonu o obnovení vzájomných diplomatických vzťahov. Povedal to dnes v tamojšom parlamente kubánsky prezident Raúl Castro.

Castro tiež potvrdil svoju účasť na Washingtonom podporovanom summite Organizácie amerických štátov (OAŠ) v Paname v apríli 2015, napísala agentúra Reuters.

Summit by mohol byť dejiskom prvého stretnutia kubánskeho prezidenta s americkým kolegom Barackom Obamom po obnovení diplomatických vzťahov týchto krajín.

Šéf Bieleho domu oznámil reštart diplomatických vzťahov Havany a Washingtonu v stredu. Podľa Obamu treba skončiť so zastaraným prístupom ku Kube a začať so zmierňovaním embarga, ktoré Spojené štáty na režim v Havane uvalili pred vyše 50 rokmi. Stiahnutie embarga však musí Obamovi schváliť republikánmi kontrolovaný Kongres, pripomenul Reuters.

Castro potvrdil vo štvrtok, že jeho krajina a Spojené štáty sa dohodli na obnovení diplomatických stykov. Podľa neho je však príliš skoro hovoriť o ukončení ekonomických sankcií uvalených na Kubu zo strany USA po kubánskej revolúcii (1953–1959), ktorá zvrhla diktátora Fulgencia Batistu, podporovaného USA.