Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Catherine Colonnová odmieta Prigožinove obvinenia o výbuchu v Bangui

Francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnou, v piatok 16. decembra 2022 Foto: TASR/AP

Prigožin pripísal zodpovednosť za výbuch v Bangui Francúzsku, pričom neuviedol žiadne dôkazy.

Paríž 17. decembra (TASR) — Šéfka francúzskej diplomacie Catherine Colonnová v piatok odmietla tvrdenie šéfa ruskej polovojenskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina, ktorý Paríž obvinil zo zodpovednosti za výbuch balíkovej bomby v Stredoafrickej republike. Vážne zranenia pri ňom utrpel riaditeľ ruského kultúrneho centra v metropole SAR Bangui Dmitrij Sytyj.

"Táto informácia je nepravdivá a je dokonca dobrým príkladom ruskej propagandy a bujnej fantázie, ktorá je niekedy pre túto propagandu charakteristická," uviedla Colonnová podľa webu denníka Le Monde.

Prigožin pripísal zodpovednosť za výbuch v Bangui Francúzsku, pričom neuviedol žiadne dôkazy. Zároveň vyzval na dôkladné vyšetrenie "teroristických metód Francúzska a jeho západných spojencov — USA a ďalších".

Podľa Prigožina nie je isté, či Sytyj útok prežije. O záchranu jeho života bojujú v miestnej nemocnici ruskí lekári.

Podľa televízie Sky News je Dmitrij Sytyj popredným predstaviteľom Vagnerovej skupiny.

Stredoafrická republika, kde sa od roku 2013 odohráva občianska vojna, je v centre záujmu Ruska zápasiaceho o vplyv v Afrike. Rastúci vplyv Vagnerovej skupiny viedol Francúzsko k tomu, že vo štvrtok stiahlo zo SAR svojich posledných vojakov.

Prigožin, ktorého pre cateringové služby poskytované Kremľu volajú "Putinov kuchár", tvrdí, že v zásielke adresovanej riaditeľovi ruského centra v Bangui bol odkaz tohto znenia: "Toto je pre teba od všetkých Francúzov, Rusi odídu z celej Afriky".

Podľa Prigožina Sytyj dostal už v novembri zásielku, v ktorej sa mu vyhrážali smrťou jeho syna žijúceho vo Francúzsku.

V posledných rokoch rastie v nepokojnej Stredoafrickej republike ruská vojenská prítomnosť. V roku 2018 tam Moskva vyslala vojenských inštruktorov a o dva roky neskôr stovky príslušníkov polovojenských oddielov, aby pomohli vláde SAR v boji proti povstalcom.

Podľa Francúzska a OSN ide o členov Prigožinovej Vagnerovej skupiny, ktorí za ruské záujmy bojujú aj na Ukrajine, v Sýrii či Líbyi a sú obviňovaní z účasti na násilnostiach a rabovaní.