Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

ČAUČÍK: Mali by sme plniť finančné záväzky v rozvojovej pomoci

O mieste Slovenska v problematike rozvojovej spolupráce diskutuje Pavol Demeš s Mariánom Čaučíkom, ambasádorom európskeho roku rozvoja, ktorý napísal otvorený list predstaviteľom slovenskej vlády. Foto: Tablet.TV

O mieste Slovenska v problematike rozvojovej spolupráce diskutuje Pavol Demeš s Mariánom Čaučíkom, ambasádorom európskeho roku rozvoja, ktorý napísal otvorený list predstaviteľom slovenskej vlády.

Bratislava 21. septembra (TABLET.TV) – Počas prvého roku fungovania sa vyzbieralo v rámci koledníckej akcie Dobrá novina do verejnej zbierky pre Afriku 1,1 milióna korún, čo bola v roku 1995 veľká suma, tvrdí riaditeľ Dobrej noviny Marián Čaučík. Počas 20 rokov fungovania vyzbierala Dobrá novina okolo deväť miliónov eur, ktorými pomohla stovkám konkrétnych projektov v Keni, Južnom Sudáne, ale aj v iných krajinách subsaharskej Afriky.

Marián Čaučík stál aj pri zrode platformy rozvojových organizácií na Slovensku. V súčasnosti má 31 členov a pozorovateľov a stala sa oficiálnym partnerom ministerstva zahraničných vecí. „Určité rezervy vidím v napĺňaní sľubov, ktoré aj Slovensko dalo v oblasti rozvojovej spolupráce,“ myslí si M. Čaučík. Preto nedávno ako ambasádor Európskeho roku rozvoja adresoval otvorený list premiérovi, ministrovi financií a šéfovi diplomacie, že vidí tento rok šancu urobiť viac v napĺňaní finančných záväzkov.


141043-002-033_SVET_TaT_20151021 by terazmedia

Odpoveď dostal od ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, podľa ktorého sa rezort diplomacie snaží o navýšenie prostriedkov na rozvojovú pomoc. To by bolo podľa M. Čaučíka gestom, že slovenská vláda sa snaží stať serióznejším donorom v oblasti rozvojovej spolupráce.

Pozrite si reláciu SVET Tu a Teraz s moderátorom Pavlom Demešom.