Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Prímerie v Aleppe sa porušuje, autobusy na evakuáciu prišli prázdne

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dohoda o odsune povstalcov a civilistov bola dosiahnutá v utorok pod dohľadom Ruska a Turecka.

Damask 14. decembra (TASR) - Platnosť dohody o odsune civilistov a povstalcov z východnej časti severosýrskeho mesta Aleppo je pozastavená po námietkach sýrskej vlády. Uviedli to dnes zdroje zo sýrskej vlády i z prostredia protivládnych povstalcov.

Dohoda o odsune povstalcov a civilistov bola dosiahnutá v utorok pod dohľadom Ruska a Turecka. Bojujúce strany ju však nevydržali dodržiavať ani 24 hodín, keďže už dnes ráno vypukli boje, ktoré si vyžiadali aj obete na životoch.

Damask v súvislosti s plánovanou evakuáciou vyjadril nesúhlas s vysokým počtom osôb, ktorých sa odsun mal týkať. Sýrska vláda žiada aj zoznam osôb, ktoré majú mesto opustiť, aby sa ubezpečila, že medzi nimi nie je žiaden rukojemník sympatizujúci s vládou alebo väzeň, uviedol zdroj blízky sýrskej vláde.

Podľa Jásira Júsúfa z povstaleckého hnutia Núr ad-Dín az-Zankí bola platnosť dohody o prímerí pozastavená, pretože jej plnenie zmarili vládne sily a Iránci.

Okrem toho, ako na svojej stránke informoval francúzsky denník Le Figaro, povstalci obviňujú sýrsky režim a jeho iránskeho spojenca, že ako podmienku pre plnenie dohody o prímerí predostreli evakuáciu zranených z dvoch šiitských dedín Fúa a Kafrájá, ktoré ležia v provincii Idlib a sú obkľúčené jednotkami ozbrojenej sýrskej opozície.



Podľa iných zdrojov Rusko a sýrska vláda nechcú dovoliť, aby Aleppo opustili príslušníci najradikálnejšej povstaleckej frakcie Džabhat Fath aš-Šám, ktorá bola donedávna známa ako Front an-Nusra a ktorá je napojená na teroristickú sieť al-Káida. Predpokladá sa, že v Aleppe bojuje od 500 do 1000 jej príslušníkov.

Nerešpektovanie dohody zmarilo nádeje na odchod do bezpečia pre približne 50.000 civilistov, ktorí sa de facto ocitli v krížovej paľbe proti sebe bojujúcich strán. V tejto skupine je asi 25.000 príbuzných približne 5000 až 8000 povstalcov nachádzajúcich sa v Aleppe. Zvyšných podľa odhadov asi 25.000 ľudí má v konflikte neutrálne postavenie.

Po rýchlej ofenzíve je sýrska armáda veľmi blízko k ovládnutiu celého Aleppa. Napriek prímeriu sa však medzi bojujúcimi stranami sa obnovili ozbrojené zrážky. Podľa najnovších informácií od civilistov v Aleppe dnes ráno štvrte ešte stále ovládané povstalcami opäť bombardovali bojové lietadlá. Potvrdil to aj záchranár Ibráhím al-Hadždž. Zatiaľ nie je jasné, či sú lietadlá ruské alebo sýrske.

Autobusy určené na evakuáciu sa z Aleppa vrátili prázdne



Evakuácia civilistov a povstalcov z východnej časti severosýrskeho mesta Aleppa sa odkladá. Autobusy, ktoré boli na to určené, dnes dopoludnia opustili dohodnuté miesto a vrátili sa prázdne, informovala libanonská televízia al-Manár.

Agentúra AP v súvislosti s týmto vývojom pripustila, že evakuácia má "zásadný časový sklz", a naznačila aj možnosť, že uzavretá dohoda o prímerí môže prestať platiť.

Televízia al-Manár je médiom blízkym libanonskému šiitskému hnutiu Hizballáh, ktorého príslušníci bojujú v Sýrii po boku vládnych jednotiek verných prezidentovi Bašárovi Asadovi.

Ilustračné foto z Aleppa.
Foto: TASR/AP


Na hraniciach enklávy, ktorú na východe Aleppa ešte stále ovládajú protivládni povstalci, zaznamenali dnes porušenie dohody o prímerí v podobe delostreleckej a raketovej paľby.

Usáma abú Zajd, poradca sýrskych opozičných frakcií v Aleppe, obvinil zo zmarenia na dnes naplánovanej evakuácie iránskych ozbrojencov, ktorí obnovili ostreľovanie povstalcami ovládaných častí Aleppa. Zajd vyhlásil, že Rusko síce potvrdilo svoju oddanosť dohode o prímerí, ale iránsky poľný veliteľ "ju zmaril". "Je jasné, že Rusi nemôžu Irán prinútiť, aby rešpektoval dohodu," vysvetlil Zajd. Dodal, že iránske polovojenské oddiely a jednotky hnutia Hizballáh ostreľujú štyri predmestia Aleppa, ktoré ešte ovláda opozícia.

Podľa Zajda Iránci predložili nové požiadavky, medzi ktorými je aj vydanie tiel iránskych vojakov padlých v Aleppe a prepustenie iránskych rukojemníkov zadržiavaných v Idlibe.

Ruské ministerstvo obrany z porušenia prímeria v Aleppe obvinilo povstalcov, ktorí sa údajne dnes na úsvite pokúsili prelomiť vládne pozície severozápadne od mesta. Povstalci tiež zaútočili na konvoj, ktorý mal dnes ráno vyraziť s východného Aleppa a prevážať rebelov, súhlasiacich so svojím odchodom do Idlibu.

Čavušoglu: Prestrelky v Aleppe pokračujú napriek dohode o prímerí



Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu obvinil dnes sýrsky režim a bližšie nešpecifikované skupiny, že porušujú prímerie dohodnuté v severosýrskom Aleppe.

Bolo to práve Turecko, ktoré sa spolu s Ruskom v utorok zaslúžilo o dohodu o evakuácii ľudí z povstalcami kontrolovanej časti na východe Aleppa. Čavušoglu však dnes v Ankare vyhlásil, že evakuácia sa v plnej miere ešte nezačala. Podľa Čavušogla sa v niektorých častiach Aleppa stále strieľa.

Nemenovaný predstaviteľ tureckej vlády dnes podľa denníka Hürriyet označil dosiahnutú dohodu o odsune civilistov a povstalcov z východu Aleppa za "veľmi krehkú".

Šéf tureckej diplomacie Mevlüt Čavušoglu.
Foto: TASR/AP


"Prakticky sme dohodu zatiaľ ani neotestovali," uviedol zdroj, ktorý súčasne označil za potešujúce, že prímerie "sa do istej miery dodržiava". Potvrdil však, že autobusy z Aleppa smerom na Idlib ešte nevyrazili. Vysvetlil, že zrejme dochádza k selekcii ranených a starých ľudí, aby mesto opustili autobusmi ako prví.

Čavušoglu tiež informoval, že turecký úrad pre mimoriadne situácie a turecký Červený polmesiac ukončili prípravy na vybudovanie záchytných táborov pre Sýrčanov, ktorí opustia Aleppo. Tábory vzniknú na severe Sýrie. Dodal, že pre ľudí v núdzi bude k dispozícii humanitárna pomoc a lieky.

Okrem toho turecký minister avizoval, že dnes bude pokračovať v rokovaniach o vývoji situácie v Aleppe so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom. Upozornil, že "v Sýrii sa odohráva tragédia. Je zbytočné obviňovať sa navzájom. Zodpovednosť nesieme všetci. My sme prispeli k dosiahnutiu dohody o odsune obyvateľstva z Aleppa, ale pokračujeme v rokovaniach". Spresnil, že dnes bude okrem Lavrova rokovať aj s predstaviteľmi ministerstva zahraničných vecí Iránu.