Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Čavušoglu: Ruské letecké útoky v Sýrii treba okamžite zastaviť

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu (vľavo) a šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó počas tlačovej konferencie po stretnutí 9. februára 2016 v Budapešti. Foto: TASR/AP

Turecký minister v súvislosti s migračnou krízou vyjadril názor, že otázka terorizmu môže súvisieť s migráciou.

Budapešť 9. februára (TASR) - Ruské letecké útoky v Sýrii treba okamžite zastaviť, pretože zasahujú prevažne umiernenú opozíciu a iba ďalej prehlbujú krízu, vyhlásil dnes v Budapešti turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu, ktorý rokoval so šéfom maďarskej diplomacie Péterom Szijjártóom.

Podľa agentúry MTI turecký minister v súvislosti s migračnou krízou vyjadril názor, že otázka terorizmu môže súvisieť s migráciou. Ako povedal, medzi utečencami zo Sýrie môžu byť aj teroristi - bojovníci zo skupiny Islamský štát.

"Na riešenie krízy je potrebné nájsť skutočné príčiny. Kým nebude usporiadaná sýrska a iracká situácia, nebude možné vyriešiť ani terajšiu krízu," dodal Čavušoglu a pripomenul, že Turecko doposiaľ minulo na starostlivosť o utečencov deväť miliárd dolárov (eur).

V dôsledku ruských leteckých útokov podľa jeho slov prišlo k tureckým hraniciam vyše 50.000 utečencov, z ktorých 10.000 Turecko prijalo, ostatným vytvoria tábory. Ak však budú pokračovať ruské útoky, prídu aj ďalší utečenci, dodal.

Šéf tureckej diplomacie podčiarkol, že Európska únia a Turecko sú na seba odkázané, potrebujú sa navzájom. Čavušoglu vyjadril Szijjártóovi vďaku za to, že Maďarsko vždy podporovalo vstup Turecka do EÚ.

Szijjártó na spoločnej tlačovej konferencii vyhlásil, že ťarchu riešenia migračnej krízy nie je možné uvaliť výhradne na Turecko, svoje úlohy a povinnosti v tejto záležitosti má aj Európska únia.

Tureckého ministra zahraničných vecí prijali v Budapešti aj predseda parlamentu László Kövér a predseda vlády Viktor Orbán.

Szijjártó: Ťarchu riešenia migračnej krízy nemožno uvaliť výhradne na Turecko

Ťarchu riešenia migračnej krízy nie je možné uvaliť výhradne na Turecko, svoje úlohy a povinnosti v tejto záležitosti má aj Európska únia. Po schôdzke so šéfom tureckej diplomacie Mevlütom Čavušoglom v Budapešti to dnes vyhlásil maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Szijjártó podľa agentúry MTI pripomenul, že úlohou EÚ je zabezpečiť ochranu Európy z juhu, k čomu by bol potrebný druhý obranný val ťahajúci sa na hraniciach Macedónska a Bulharska.

"Regionálne konflikty, ktoré sú príčinou tejto krízy, sa stále viac prehlbujú a neexistujú žiadne náznaky riešenia migračnej krízy. Islamský štát aj naďalej okupuje významné územia, sýrsky konflikt sa nezmiernil a situáciu komplikujú aj udalosti na Blízkom východe," vykreslil situáciu maďarský minister.

Podľa jeho názoru Turecko podáva úctyhodný výkon pri realizácii akčného plánu EÚ-Turecko, ktorý by bolo potrebné čo najskôr uskutočniť. Únia sa však po tom, čo uzatvorila dohodu s Tureckom, musí ešte postarať o zabezpečenie ochrany Európy smerom z juhu.

"Povinnosťou EÚ nie je prijať tých, čo opustia svoje domovy, ale pomôcť k tomu, aby sa čo najskôr mohli vrátiť do svojej vlasti a tam mohli žiť dôstojný život. Na to je nutná turecká pomoc," zdôraznil Szijjártó, ktorý ubezpečil tureckého ministra o solidarite v boji proti terorizmu.