Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Cazeneuve: Do Francúzska nebolo od útokov vpustených takmer 1000 ľudí

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve, archívne foto. Foto: TASR/AP

Na hraniciach je momentálne nasadených takmer 15.000 policajtov, colníkov a príslušníkov žandarmérie, uviedol ďalej Cazeneuve.

Štrasburg 28. novembra (TASR) - Od posilnenia hraničných kontrol, zavedeného 13. novembra len niekoľko hodín pred útokmi v Paríži z dôvodu blížiaceho sa klimatického summitu OSN, nebolo na územie Francúzska vpustených takmer 1000 ľudí, ktorí by mohli predstavovať riziko pre verejný poriadok a bezpečnosť krajiny. Oznámil to dnes francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve počas návštevy Štrasburgu.

Na hraniciach je momentálne nasadených takmer 15.000 policajtov, colníkov a príslušníkov žandarmérie, uviedol ďalej Cazeneuve. Cieľom posilnených kontrol je umožniť príslušným orgánom zvýšiť bezpečnosť v súvislosti s klimatickým summitom, ktorý sa začne v pondelok na parížskom predmestí Le Bourget, a tiež čeliť vysokej úrovni hrozby nových teroristických útokov.

Len niekoľko hodín po sprísnení hraničných kontrol uskutočnili extrémisti na viacerých miestach francúzskej metropoly sériu útokov, pričom zabili 130 ľudí. Francúzska vláda následne vyhlásila v krajine výnimočný stav. Zvýšená kontrola hraníc podľa nej potrvá dovtedy, kým bude hrozba terorizmu vysoká.

Na otvorení summitu OSN sa očakáva množstvo vysokopostavených politikov z celého sveta. Zúčastniť by sa ho malo celkom okolo 40.000 ľudí.