Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Britský minister kritizoval francúzskeho za výroky obrexite

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve. Foto: TASR/AP

Macron v rozhovore pre britský denník Financial Times varoval, že v prípade brexitu Francúzsko už nebude na svojom území zdržiavať migrantov snažiacich sa dostať do Británie.

Paríž 4. marca (TASR) - Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve sa dnes snažil zmierniť dôsledky kontroverzných vyjadrení svojho kolegu z vlády, ministra ekonomiky Emmanuela Macrona ohľadom následkov vystúpenia Británie z EÚ.

Macron v rozhovore pre britský denník Financial Times varoval, že v prípade brexitu Francúzsko už nebude na svojom území - v prístavom meste Calais - zdržiavať migrantov snažiacich sa dostať do Británie.

Tento jeho výrok sa objavil na verejnosti len niekoľko hodín pred tým, ako francúzsky prezident Francois Hollande prijal v meste Amiens britského premiéra Davida Camerona, aby spolu rokovali okrem iného aj o migračnej kríze.

Cazeneuve dnes na margo výroku ministra ekonomiky uviedol, že "v tejto záležitosti nepotrebujeme vyhlásenia, ktoré spôsobujú rozruch, ale akciu, ktorá prinesie výsledky". "Ako viete, som to ja, kto má vo vláde na starosti toto portfólio," pripomenul Cazeneuve v rozhovore pre spravodajské servery BFMTV a RMC.

Upozornil, že ak by Francúzsko "zajtra otvorilo hranice..., Briti by mohli blokovať príchod prisťahovalcov do Británie a poslali by ich späť do Francúzska, ... čo by zhoršilo humanitárnu krízu". "Vytvoril by som takto prúd (migrantov), ale dosiahol ich nahromadenie a tým zhoršil humanitárnu krízu," vysvetlil Cazeneuve, ktorý zdôraznil, že jeho jediným cieľom pri riešení tohto problému je dosiahnuť účinnosť.

"Tieto témy sú mimoriadne komplikované. V takýchto prípadoch treba veľa pracovať a málo rozprávať," uviedol Cazeneuve na margo Macronových slov.

Na otázku, či by Francúzsko nechalo migrantov slobodne odísť do Británie, Cazeneuve odpovedal, že "takto otázka nestojí", a upozornil, že podobný krok by bol úplne kontraproduktívny.

Premiér Cameron urobil zo zaistenia bezpečnosti kľúčový argument vo svojej kampani za udržanie Británii v Európskej únii pred referendom o členstve, ktoré sa v krajine uskutoční 23. júna. Upozorňuje, že v prípade súhlasu britských voličov s brexitom by sa utečenci sústredení v slumoch na predmestí francúzskeho mesta Calais mohli hrnúť do Británie.