Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Cazeneuve kritizuje Le Penovú aj Fillona za ich vyjadrenia po útoku

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve. Foto: TASR/AP

Francúzsky premiér B. Cazeneuve zároveň obvinil kandidátku M. Le Penovú, že zabudla povedať voličom, že jej strana hlasovala proti všetkým protiteroristickým zákonom navrhnutým súčasnou vládou.

Brusel 21. apríla (TASR) - Francúzsky socialistický premiér Bernard Cazeneuve obvinil dnes šéfku Národného frontu (FN) Marine Le Penovú, ktorá kandiduje v prezidentských voľbách, že zneužíva štvrtkový útok na triede Champs-Elysées v Paríži na "živenie strachu" v spoločnosti.

"Marine Le Penová sa snaží zneužiť atentát na Champs-Elysées, aby mohla z čisto politických dôvodov šíriť a nehanebne živiť strach v ľuďoch," povedal premiér. Zároveň obvinil Le Penovú, že "zabudla povedať" francúzskym voličom, že jej strana hlasovala proti všetkým protiteroristickým zákonom navrhnutým súčasnou vládou.

Kandidátka francúzskej krajnej pravice dnes obvinila úradujúceho prezidenta Francoisa Hollanda a jeho predchodcu vo funkcii Nicolasa Sarkozyho, že "urobili všetko preto, aby prehrali boj proti terorizmu". Súčasne vyzvala vládu, aby zaviedla kontroly na hraniciach a vyhostila všetkých cudzincov pod dozorom spravodajských služieb.

Vyhlásenie Le Penovej nasledovalo niekoľko hodín po tom, ako vo štvrtok večer ozbrojený útočník na Champs-Elysées zastrelil jedného policajta a ďalších dvoch zranil.

Premiér nešetril ani kritikou na adresu kandidáta Republikánov na post prezidenta Francoisa Fillona. Ten v rámci predvolebnej kampane sľúbil, že vytvorí 10.000 nových miest pre policajtov, čo má pomôcť krajine v boji proti terorizmu. Cazeneuve pripomenul, že Fillonove sľuby nie sú vierohodné vzhľadom na to, že keď bol premiérom, v rokoch 2007-2012 znížil počet príslušníkov policajných síl o 13.000.