Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Cazeneuve vyzval EÚ na posilnenie spolupráce v boji s terorizmom

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve. Foto: TASR/AP

Minister tiež apeloval na bezodkladný vznik európskej operačnej skupiny na boj proti falošným dokladom.

Paríž 22. marca (TASR) - Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve dnes v Paríži vyzval na posilnenie európskej spolupráce a koordinácie v boji s terorizmom. Stalo sa tak v súvislosti s dnešnými udalosťami v Bruseli, kde pri sérii výbuchov zahynulo najmenej 26 ľudí a ďalšie desiatky sú zranené.

Na brífingu po dnešnej mimoriadnej schôdzke v Elyzejskom paláci Cazeneuve spresnil, že bude žiadať, aby Európsky parlament v dohľadnom čase rokoval o systematickom zbere, výmene a uschovávaní údajov o leteckých pasažieroch (tzv. Passenger Name Record - PNR).

Minister tiež apeloval na bezodkladný vznik európskej operačnej skupiny na boj proti falošným dokladom. Svoje požiadavky zdôvodnil "mimoriadne zvýšeným" stupňom hrozby teroristického útoku. Podľa jeho názoru tieto opatrenia už nestrpia žiaden odklad.

Cazeneuve tiež potvrdil vyčlenenie ďalších 1600 policajtov a príslušníkov žandarmérie na kontroly vo verejnej doprave, na železničných staniciach, letiskách a verejných miestach, a to nielen v Parížskej oblasti, ale aj na celom území Francúzska. Posilnené sú kontroly na hraniciach a previerky v dopravnej infraštruktúre.

Minister súčasne informoval o zavedení štyroch nových bezpečnostných opatrení. V súlade s nimi bude vstup na stanice, letiská a do verejnej dopravy vyhradený len pre osoby s platným cestovným lístkom a/alebo dokladom totožnosti. Systematickejšie budú aj fyzické kontroly cestujúcich. Dopravné spoločnosti SNCF a RATP budú cestujúcu verejnosť rôznymi formami oznamov upozorňovať na možné riziká a pripomínať im ostražitosť. Cazeneuve tiež uviedol, že v rámci bezpečnostných opatrení budú policajné hliadky presmerované "do špecifických miest".

Cazeneuvom vedený rezort súčasne nepotvrdil správu francúzskeho denníka Libération, ktorý dnes informoval o uzavretí francúzsko-belgickych štátnych hraníc. Minister uviedol, že kontrola na týchto hraniciach je posilnená od uplynulej soboty, ale hranice ako také nie sú uzavreté.

Francúzsky prezident Francois Hollande vo svojom vyhlásení uviedol, že atentátmi v Bruseli bola zasiahnutá celá Európa, ktorú súčasne vyzval, aby prijala opatrenia v súlade so závažnosťou hrozby. Vyhlásil, že Francúzsko bude pokračovať v boji proti terorizmu na svojom území a v medzinárodnom meradle.

"Sme vo vojne," konštatoval dnes v reakcii na udalosti v Bruseli francúzsky premiér Manuel Valls, ktorý uviedol, že v tejto situácii treba byť v pohotovosti v každom okamihu.

Belgicko a Francúzsko veľmi tesne spolupracujú pri vyšetrovaní teroristických útokov v Paríži z 13. novembra 2015, pretože sa ukázalo, že útočníci si svoje akcie chystali v Belgicku. V Bruseli aj koncom minulého týždňa chytili jediného žijúceho spomedzi páchateľov útokov v Paríži, Salaha Abdeslama.