Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

CDU zaradila Merkelovú do čela svojho zoznamu kandidátov

Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Kandidátom SPD na spolkového kancelára je bývalý predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz.


Berlín 25. februára (TASR) - Kresťanskodemokratická únia Nemecka (CDU) umiestnila dnes kancelárku Angelu Merkelovú na prvé miesto svojho zoznamu kandidátov v tohtoročných parlamentných voľbách, ktoré sú naplánované na 24. septembra.

O tomto formálnom kroku rozhodli delegáti na regionálnom sneme v meste Stralsund v spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko, kde sa nachádza Merkelovej volebný obvod. Zaradenie dlhoročnej straníckej predsedníčky do čela krajinskej kandidátskej listiny podporilo 95 percent zo 140 účastníkov hlasovania.

Merkelová kandiduje do Spolkového snemu za volebný obvod Stralsund už od roku 1990, keď došlo k opätovnému zjednoteniu Nemecka. V tohtoročných voľbách sa bude ako šéfka spolkovej vlády uchádzať o štvrté funkčné obdobie, čo už začiatkom februára odsúhlasilo predsedníctvo CDU a sesterskej Kresťansko-sociálnej únie v Bavorsku (CSU).

Výzvou pre konzervatívnu úniu CDU/CSU sú pred voľbami preferencie pravicovo-populistickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD), ako aj stredoľavicovej Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD), ktorá doteraz vládla s konzervatívcami v tzv. veľkej koalícii. V aktuálnom prieskume Sonntagstrend získala SPD prvýkrát po desiatich rokoch vyššiu podporu ako blok CDU/CSU.

Kandidátom SPD na spolkového kancelára je bývalý predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz.