Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Čečenskému vodcovi Kadyrovi prišli vyjadriť podporu desaťtisíce ľudí

Na archívnej snímke Ramzan Kadyrov Foto: TASR/AP

Účastníci zhromaždenia mu vyjadrovali uznanie za to, že do nepokojného, prevažne moslimského regiónu Ruska vniesol po dvoch vojenských konfliktoch stabilitu.

Groznyj 22. januára (TASR) - Desaťtisíce ľudí sa dnes zhromaždili v čečenskej metropole Groznyj, aby tak prejavili podporu tamojšiemu prokremeľskému vodcovi Ramzanovi Kadyrovi a ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Informovala o tom agentúra AP.

Účastníci zhromaždenia vyjadrovali autoritatívnemu Kadyrovovi uznanie za to, že do tohto nepokojného, prevažne moslimského regiónu Ruska vniesol po dvoch vojenských konfliktoch stabilitu. Počas manifestácie vykrikovali heslá ako "Boh je veľký!" či "Kadyrov je ruský patriot."

Zhromaždenie, ktoré zorganizovali čečenskí odborári, pritiahlo do Grozného množstvo ľudí z Čečenska, ale aj zo susedných ruských regiónov. Tamojšia polícia odhadla počet účastníkov na približne jeden milión, číslo však doposiaľ nebolo možné overiť. AP ale dodala, že v celom Čečensku žije len približne 1,3 milióna ľudí.

Kadyrov sa v posledných rokoch verejne vyslovoval proti nezávislým novinárom a opozičným aktivistom a viackrát dokonca žiadal, aby boli posielaní do psychiatrických liečební či stíhaní ako zradcovia v službách nepriateľského Západu.

Takéto vyjadrenia majú podľa AP vždy zlovestný nádych, keďže viacerých ruských novinárov či aktivistov, ktorí sa vzopreli Putinovi či Kadyrovi, v minulosti zavraždili. Niektorým z týchto vrážd pritom aj v minulosti predchádzali vyhrážky, pripomenula AP.