Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Čečenský líder Kadyrov chce ísť bojovať do Donbasu

Čečenský prezident Ramzan Kadyrov (uprostred), čečenský premiér Odes Bajsultanov (vpravo) a poslanec parlamentu Adam Delimchanov (vľavo) sa prichádzajú v krojoch do koncertnej sály v Groznom 25.apríla 2011, počas osláv dňa národného jazyka. Foto: TASR/AP

Čečenský líder Ramzan Kadyrov sa chce vzdať svojej vysokej štátnej funkcie a ísť do regiónu Donbas na východe Ukrajiny na pomoc tamojším milíciám.

Moskva 16. decembra (TASR) - Čečenský líder Ramzan Kadyrov sa chce vzdať svojej vysokej štátnej funkcie a ísť do regiónu Donbas na východe Ukrajiny na pomoc tamojším milíciám. Uviedol to dnes pre stanicu NTV, ktorú citovala agentúra TASS.

Na margo začatia trestného stíhania voči nemu na Ukrajine a hrozieb Kyjeva ohľadom jeho zaradenia na zoznam medzinárodne hľadaných osôb Kadyrov povedal, že "môžu tárať nezmysly, dokedy chcú", zaznelo v relácii s názvom Bez škrtov.

"Môžu si vravieť, čo chcú. Ale ja hodlám požiadať (ruského) prezidenta o povolenie odstúpiť zo svojho úradu a ísť do Donbasu chrániť záujmy miestnych obyvateľov, ktorí tam bojujú," vyhlásil Kadyrov, ktorý stojí na čele Čečenska od roku 2007.

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) minulý týždeň začala voči Kadyrovovi trestné stíhanie. Kadyrov následne prisľúbil, že podá návrh na trestné konanie voči trom ukrajinským poslancom, ktorí podporili nedávny teroristický útok v meste Groznyj.