Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Čečenský vodca Kadyrov vyjadril sústrasť nad údajnou smrťou Prigožina

Na videosnímke dym stúpa miesto pádu súkromného lietadla v Tverskej oblasti blízko obce Kuženkino 23. augusta 2023. Foto: TASR/AP

"Jeho smrť je veľká strata pre celú krajinu," napísal Kadyrov v aplikácii Telegram.

Moskva 25. augusta (TASR) - Vodca Čečenskej republiky Ramzan Kadyrov vyjadril sústrasť s údajnou smrťou lídra žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina. TASR správu prevzala v piatok z agentúry DPA.

"Jeho smrť je veľká strata pre celú krajinu," napísal Kadyrov v aplikácii Telegram vo štvrtok krátko po tom, ako sa k správam o údajnej smrti vodcu vagnerovcov po prvý raz vyjadril ruský prezident Vladimir Putin. Kadyrov tiež vyjadril sústrasť príbuzným Prigožina.

Prigožinova Vagnerova skupina a príslušníci Kadyrovovej bojovej jednotky Achmat bojovali na Ukrajine v rámci ruskej invázie. Istý čas oboch spájal kritický postoj k ruskému vojenskému vedeniu, neskôr však mali medzi sebou spor, píše DPA.

"Boli sme priateľmi dlhý čas," píše Kadyrov. Dodal však, že Prigožin v poslednom období prestal vnímať celkový obraz diania v krajine. "Prosil som ho, aby svoje osobné ambície odložil stranou v prospech záležitostí, ktoré majú pre krajinu najväčšiu dôležitosť," napísal.

Súkromné lietadlo typu Embraer Legacy 600, ktoré malo patriť Prigožinovi, smerovalo v stredu z Moskvy do Petrohradu, kde majú sídlo jeho firmy, keď sa zrútilo nad Tverskou oblasťou na západe Ruska. Pád lietadla podľa informácií ruských úradov a médií neprežil nikto z dovedna desiatich pasažierov. Smrť Prigožina však zatiaľ nijaký ruský predstaviteľ ani úrad oficiálne nepotvrdili.