Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Čech po prílete zo Sudánu: Islamisti ma vo väzení mučili a ponižovali

Na snímke Čech Petr Jašek. Foto: facebook ČT24

Tamojšie úrady ho odsúdili na 24 rokov za mrežami za protištátnu činnosť a špionáž.

Praha 27. februára (TASR) - V nedeľu krátko pred polnocou pristálo na neverejnom vojenskom letisku v pražskej mestskej časti Kbely lietadlo s českou delegáciou, ktorá v Sudáne vyrokovala prepustenie Čecha Petra Jaška (53) z väzenia. Tamojšie úrady ho odsúdili na 24 rokov za mrežami za protištátnu činnosť a špionáž. Informoval o tom dnes spravodajský portál Novinky.cz.

Jašek pricestoval do vlasti v sprievode ministra zahraničných vecí Lubomíra Zaorálka, ktorý o vydaní muža rokoval so svojím sudánskym partnerom Ibráhímom Ghandúrom. O prepustení z väzenia rozhodol sudánsky prezident Umar Bašír.



Muž sa po prílete poďakoval českej diplomacii a ministrovi Zaorálkovi.

Novinárom opísal kruté podmienky, ktoré musel znášať celkovo v piatich sudánskych väzniciach. Premiestnenie vždy znamenalo zhoršenie situácie, uviedol aktivista. Podľa svojich slov dokumentoval v Sudáne zlý stav tamojších kresťanských zborov a kostolov.

Jašek strávil prvé dva mesiace v cele s členmi extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), ktorí ho ponižovali a dokonca bili a mučili, uviedol Čech. Spoluväzni ho kopali, bili päsťami aj palicami, dodal. Na určitý čas ho potom umiestnili v tzv. chladničke - cele, kde naňho dozorcovia púšťali studený vzduch. Štyri mesiace strávil v policajnej cele, kde na niekoľkých metroch štvorcových žilo niekoľko desiatok väzňov.

"To, čo absolvoval, by nevydržal každý. Je to príbeh nevšednej vôle a statočnosti," vyhlásil Zaorálek podľa Noviniek.cz. Minister dodal, že keď s delegáciou vycestovali do Sudánu, neboli si ešte výsledkom svojej misie istí.

Minister ponúkol sudánskej strane za vydanie Jaška obnovenie česko-sudánskych vzťahov na úroveň, ktorú mali pred sporom o vydaní českého občana.

Jašek uvažuje o napísaní knihy zo svojich skúseností v Sudáne, ale najprv pôjde na lekárske vyšetrenie. V sudánskych väzniciach je možné prísť do styku s chorobami ako cholera či malomocenstvo, a tak je rád, že žiadnu nedostal, povedal novinárom.