Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Čechách zadržali štyri osoby, ktoré nelegálne prepravovali utečencov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Polícia identifikovala už 18 vodičov, ktorí prepravovali utečencov cez hranice, a vie o 19 takýchto cestách.

Praha 24. novembra (TASR) - Česká polícia zadržala dnes v Ústeckom kraji troch mužov a ženu, ktorí sú podozriví organizovania nelegálnej prepravy utečencov. Vyšetrovatelia sa domnievajú, že riadili medzinárodný gang, ktorý prepravoval hlavne utečencov z Albánska, Sýrie, Macedónska a Kosova do západnej Európy.

Informoval o tom internetový server iDNES.cz s odvolaním sa na zdroj blízky vyšetrovaniu.

Podľa neho dôvodne podozriví prepravili cez hranicu okolo sto migrantov. Za každú osobu si účtovali 5000 eur. Za vodičov dodávok najímali sociálne slabších Čechov a Slovákov, predovšetkým osoby z Ústeckého kraja. Tí za každú cestu dostali niekoľko stoviek eur, teda zlomok zisku gangu.

Zadržané osoby realizovali trestnú činnosť podľa hovorcu Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavla Hantáka už od roku 2013 a zarobili ňou 500.000 eur. Polícia identifikovala už 18 vodičov, ktorí prepravovali utečencov cez hranice, a vie o 19 takýchto cestách.

Štvorici podozrivých, o ktorých prípadnom vydaní na trestné stíhanie do Belgicka bude rozhodovať Mestský súd v Prahe a Krajský súd v Ústí nad Labem, hrozí v prípade potvrdenia viny súdom trest v rozmedzí päť až 20 rokov väzenia.

Príslušníci ÚOOZ mali dominantný podiel na odhalení predmetnej trestnej činnosti. Na prípade spolupracovali s kolegami z Belgicka, Nemecka a Veľkej Británie.