Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Prečítajte si celé znenia policajných správ z Kolína pár dní po sebe

Na snímke nemeckí policajti hliadkujú pred hlavnou stanicou v Kolíne nad Rýnom 6. januára 2016. Foto: TASR/AP

Podľa prvej oficiálnej správy polície v Kolíne bol priebeh osláv pokojný. My vám prinášame jej porovnanie s verziou, ktorú napísal vrchný veliteľ polície niekoľko dní po incidente.

Bratislava 9. januára (Teraz.sk) – K masovému okrádaniu a obťažovaniu žien v nemeckom Kolíne nad Rýnom počas silvestrovských osláv sa začína vynárať čoraz viac faktov. O nových skutočnostiach v súvislosti s prvou policajnou správou po incidente informuje oficiálna stránka kolínskej polície a nemecké médiá Die Welt, Süddeutsche Zeitung a Bild, ktoré prinášajú internú správu o zásahu polície.



Bývalý veliteľ polície v Kolíne nad Rýnom Wolfgang Albers sa v piatok 8. januára, kedy ho odvolali z funkcie, priznal, že policajná správa z novoročných osláv v Kolíne obsahovo nesedela s realitou.

„Pre väčšiu transparentnosť som sa rozhodol nepravdivé tlačové vyhlásenie nevymazať. Takto má každý možnosť urobiť si prehľad o obsahu vyhlásenia,“ skonštatoval na oficiálnej stránke polície Albers v deň svojho odvolania. Podľa prvej policajnej správy bol priebeh osláv pokojný, incident pred železničnou stanicou v nej polícia zmienila len okrajovo s tým, všetko zvládla bez väčších problémov.

Správu kritizovala verejnosť, ako aj interní pracovníci polície. Nemecký denník Bild ako prvý prišiel s internou správou o zásahu v Kolíne, ktorú mal spísať jeden z vrchných veliteľov zásahu. O správe informovali aj ďalšie nemecké médiá ako Die Welt, Süddeutsche Zeitung, či Frankfurter Allgemeine. V správe sa spomína aj frustrácia nasadených zložiek z toho, že nemohli pomôcť všetkým poškodeným. Situácia, ktorá sa udiala, je popísaná ako chaotická a nezvládnuteľná vzhľadom na počet policajtov. Je v nej aj zhrnul agresívne správanie mužov počas incidentov.



Okradnutie, ohrozovanie alebo sexuálne obťažovanie skupinami prevažne opitých mužov vo veku 18-35 rokov počas novoročných osláv v Kolíne nad Rýnom nahlásilo podľa údajov agentúry Reuters 121 žien. Samotné obete i svedkovia vypovedali, že páchateľmi boli prevažne muži severoafrického alebo arabského výzoru.

Hromadné prepadávanie mužmi pochádzajúcimi zjavne z cudziny vyvolalo v Nemecku pobúrenie v období, keď je táto krajina vystavená nebývalej imigrácii, podľa kolínskej starostky Henriette Rekerovej však nič nenasvedčuje tomu, že by boli páchateľmi utečenci.

Nemecká polícia v súčasnosti eviduje 16 podozrivých z podielu na hromadnom prepadávaní žien, vo väčšine prípadov však zatiaľ nepozná ich meno a vychádza iba z podoby rozpoznateľnej z fotografií a videozáznamov.

Sexuálne útoky počas pouličných osláv príchodu nového roka zaznamenali aj vo Švédsku, Nemecku a Rakúsku.

Prečítajte si celé znenia správ polície s rozdielom približne jedného týždňa.

Oficiálna správa Policajného prezídia v Kolíne nad Rýnom, 1. januára 2015, 8:57


Ako vlani, aj tento rok prebehli silvestrovské oslavy na mostoch Rýna, v centre Kolína, ako aj v meste Leverkusen pokojne. Polícia zasahovala najmä v súvislosti s ublížením na zdraví a rušením nočného pokoja.

Od štvrtka večera (31. december) od šiestej hodiny do dnes rána (1. januára) do šiestej nahlásili nasadené zložky celkovo 94 zásahov v meste Kolín, dva v meste Leverkusen. Doteraz obdržala polícia 20 trestných oznámení kvôli škode na majetku (predchádzajúci rok: 25). V porovnaní s minulým rokom vzrástol počet prečinov ublíženia na zdraví zo 78 len mierne. Polícia v tomto smere zaznamenala 80 prípadov. V Leverkusene nahlásili pracovníci štyri trestné činy tohto druhu (predchádzajúci rok: päť). Počet nahlásení o rušení nočného pokoja v porovnaní s minulým rokom stúplo (76, z toho osem v Leverkusene). Do šiestej hodiny ráno zasahovali policajti v 80 prípadoch, z toho v siedmich v Leverkusene kvôli hlasnému ohňostroju.

Krátko pred polnocou museli policajti vyprázdniť priestor pred železničnou stanicou pri schodoch do katedrály. Aby sa zabránilo masovej panike približne 1.000 oslavujúcich kvôli zapaľovaniu pyrotechniky, úradníci okamžite priestor vyprázdnili. Napriek neplánovanej prestávke v oslavách sa situácia zlepšila. Bolo to aj preto, že tu bola prítomná polícia, ktorá bola dobre rozmiestnená.
.

Švajčiarska umelkyňa Milo Moireová stojí pred kolínskou katedrálou s transparentom, na ktorom je nápis "Rešpektujte nás. Nie sme štvaná zver, ani keď sme nahé." počas dnešného protestu 8. januára 2016.
Foto: TASR/AP

Policajná správa vrchného veliteľa zásahu v Kolíne, zverejnená nemeckým médiám 7. januára


Už pri vjazde na služobné miesto, na železničnú stanicu v Kolíne, nás nahnevaní občania s plačúcimi a šokovanými deťmi informovali o situácii v okolí stanice. Keď sme prichádzali na námestie (Dompropst-Ketzer-Str.), na naše ešte nezaparkované vozidlá lietali petardy.

Na námestí a schodoch katedrály sa nachádzalo okolo tisíc poväčšine mužov imigračného pôvodu, ktorí hocijako vypaľovali do ľudí ohňostroje a hádzali do nich fľaše.

Keď sme prichádzali na parkovisko, bežalo k ozbrojených zložkám veľa pobúrených ľudí a okrem iného nahlasovali vyššie popísané okolnosti a bitky, lúpeže, sexuálne obťažovanie žien a iné.

Nasadené zložky okamžite nasadili potrebné opatrenia. Ani samotná prítomnosť polície a prijatých opatrení nezastavili masu ľudí od svojho konania pred železničnou stanicou, ako ani v nej.

Okolo 22:45 sa už preplnené námestie pred železničnou stanicou a aj stanica zaplnili ďalšími ľuďmi imigračného pôvodu. Ženy v sprievode alebo bez neho bežali davom opitých mužov. Bežali v pravom slova zmysle "beh hanby".
V dave narastalo neodborné používanie pyrotechniky, ktorú hádzal a pálil do ľudí. Prišli sme k záveru, že táto situácia (chaos) povedie k vážnejším zraneniam, ak nie aj k úmrtiam.

Po konzultácii s celkovým operačným velením národnej polície sme sa na základe veľkého ohrozenia osôb a majetku rozhodli vyprázdniť priestor od katedrály cez staničné námestie v smere Dompropst-Ketzer-Str.

Vypratanie začalo približne o 23:30 nad schodmi do katedrály v smere na námestie. Počas neho boli na nasadené zložky štátnej a spolkovej polície hádzané fľaše a petardy. Na základe tejto situácie sme popri uzatváraní priestoru podporili vynútené nasadenie vo forme jednoduchého fyzického násilia.

Pri vypratávaní situáciu sťažovalo dorozumievanie sa ako aj fyzická prítomnosť osôb pod výrazným vplyvom alkoholu a iných omamných látok (napr. joint). S vypratávaním priestoru sme skončili približne okolo 00:15.
V ďalšom priebehu zásahu došlo k niekoľkým fyzickým potýčkam jednotlivých ľudí ako aj skupín, krádežiam a trestným činom na viacerých miestach súčasne. Počas zásahu sa zložkám nahlásilo niekoľko plačúcich a šokovaných žien/dievčat a opísali sexuálne napadnutia viacerými migrantmi, resp. skupinami. Identifikácia už, žiaľ, nebola možná. Nasadené jednotky nemohli byť "pánom situácie" vo všetkých udalostiach, napadnutiach a trestných činoch, keďže ich bolo jednoducho príliš veľa v rovnakom čase.

Na základe početnosti vyššie popísaných skutkov sa ozbrojené zložky obmedzili na vypratávanie priestoru a najnutnejšie opatrenia. To, že sa nedalo pomôcť každej obeti trestného činu a zadržať útočníkov, priviedlo nasadených policajtov na hranicu frustrácie.

V najvypätejšom stave nebolo pre jednotlivé zložky možné reagovať na všetky postihnuté obete trestných činov.
Okrem vyššie popísaných situácií sa ešte stali ďalšie skutočnosti/incidenty, ktoré neboli uvedené:

1. Roztrhanie povolenia na pobyt s posmechom v tvári a vyhlásením: „Vy mi nič nemôžete, zajtra si zoženiem nový.“
2. „Ja som Sýrčan, musíte so mnou zaobchádzať priateľsky! Pani Merkelová ma pozvala.“
3. Zásahy na mieste sa vykonali väčšinou dohovorom s nátlakom. Dotknuté osoby sa znovu objavili a robili si zo situácie zábavu. Väzba osôb neprichádzala v tejto situácii kvôli kapacitným možnostiam do úvahy.
4. Uzatvorenie nástupiska kvôli preplneniu. Reakcia: ľudia sa chceli dostať na vedľajšie nástupisko cez koľaje. Toto viedlo k uzávere koľajiska, keďže sa na ňom nachádzali osoby, čo situáciu na stanici neuľahčilo.
5. Nástup na vlaky len cez fyzické spory – vyhráva silnejší.
6. Na celej stanici sa nachádzali zvratky a miesta, ktoré boli použité ako záchody.
7. Veľa mužov (migrantov), ktorí nechceli cestovať, šírili po všetkých priestoroch stanice zápach (pri prepážkach, v čakárni, atď.)
8. Poškodení kričali o pomoc. K prístupu k nim (poškodeným, svedkom, páchateľom) však bránili silou okolo stojaci (členovia?), napríklad vytvorením hustého kruhu okolo obete.
9. Poškodení/svedkovia boli na miesta po menovaní páchateľa ohrozovaní a následne prenasledovaní.
Vďaka stálej prítomnosti zložiek a pozorných okoloidúcich na stanici sa zabránilo znásilneniam.

Pozoruhodný bol pri zásahoch štátnej polície veľmi vysoký počet migrantov. Zásahy zložiek sa stretli s takým nedostatkom rešpektu, aký som za 29 rokov v službe ešte nezažil. Nedostatok nasadených síl malo za následok pôsobenie na hranici možností svojich síl. Policajné zložky absolvovali celý zásah v ťažkej ochrannej výbave a helmách od 21:45 do rána 7:30 bez toho, aby stratili nasadenie a vôľu.