Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Silné zemetrasenie v Taliansku,hlásia mnoho obetí a nezvestných

Záchranári prehľadávjú buduvu v centrálnom talianskom meste Arcuata del Tronto, ktoré 24. augusta postihlo zemetrasenie s magnittúdou 6,2 Richterovej stupnice. Foto: TASR/AP

Slováci by sa medzi obeťami nešťastia nachádzať nemali. Správu priebežne AKTUALIZUJEME.

Rím 24. augusta (TASR) - Zemetrasenie s magnitúdou 6,2 v strednej časti Talianska si vyžiadalo 120 obetí na životoch. Oznámil to dnes predseda talianskej vlády Matteo Renzi počas návštevy oblasti severovýchodne od Ríma, vážne poškodenej ranným zemetrasením.

"A táto bilancia nie je konečná," upozornil Renzi v obzvlášť zničenom mestečku Amatrice v talianskych Apeninách, kde sa stretol dobrovoľnými pomocníkmi, informovala talianska tlačová agentúra ANSA.

Renzi sa ďalej o situácii radil s talianskym ministrom dopravy Grazianom Delriom a šéfom úradu pre civilnú ochranu obyvateľstva Fabriziom Curciom, z týchto rokovaní však neposkytli vyhlásenie.

"Nikoho nenecháme len tak," povedal Renzi v Ríme ešte pred odchodom do Amatrice v rámci krátkeho vystúpenia pred zástupcami médií.




Úrad pre civilnú ochranu obyvateľstva koordinuje záchranné práce. Do akcie sa zapojili stovky tímov z celého Talianska vrátane špeciálnej posily z Vatikánu. Na miesto tragédie už dorazili stopovacie psy, stroje na premiestňovanie zeminy a ďalšia ťažká technika, napísala agentúra AP.

V okolí najhoršie zasiahnutých miest záchranári stavajú stanové mestečká a poľné kuchyne, kde sa môžu ukryť tisíce ľudí, ktorí v dôsledku zemetrasenia prišli o strechu nad hlavou.



Záchranári bojujú s časom

Talianski záchranári bojujú s časom pri hľadaní preživších. "Toto je mŕtve mesto. Je úplne zničené," povedal pre DPA 20-ročný Federico Rocchi, študent z najviac postihnutého mestečka Amatrice v talianskych Apeninách. Dodal, že pri zemetrasení stratil veľa priateľov.

Zemetrasenie s magnitúdou 6,2 nastalo dnes nadránom o 3.36 h SELČ, 76 kilometrov juhovýchodne od Perugie, vo veľmi malej hĺbke okolo päť kilometrov pod povrchom zeme. Po zemetrasení nasledovalo ešte nadránom vyše 50 dotrasov, najsilnejší mal magnitúdou 5,4.



Väčšina mestečka Amatrice, ležiaceho 140 kilometrov severovýchodne od Ríma a hojne navštevovaného turistami, sa ocitla v troskách. Amatrice je momentálne ťažko dostupné, keďže prístupové cesty i samotné ulice blokujú trosky budov. Na jednej z prístupových ciest sa navyše zrútila časť mosta.

Personál a pacientov tamojšej regionálnej nemocnice museli evakuovať. Okolo 15 z nich ostalo na lôžkach na ulici. Do improvizovanej nemocnice prevážajú tiež zranených.

Video: Záchranár upokojuje ženu pod troskami domu, video je nevhodné pre slabšie povahy



"Amatrice prestalo existovať, celá naša obec je v troskách," povedal starosta Sergio Pirozzi.
"Veľa ľudí ostalo uviaznutých v troskách," povedal Pirozzi pre agentúru ANSA. "Pripravujeme miesto pre telá." Pre spravodajskú stanicu Rainews 24 povedal, že zničená bola polovica mesta.

Jeden z miestnych obyvateľov Eraldo Di Giacomo v rozhovore pre Rainews 24 hovoril o totálnom zničení: "Všetko sa zrútilo, domy, všetko."



V dôsledku zemetrasenia zostali bez strechy nad hlavou tisíce ľudí. Len v obci Accumoli ich je podľa starostu Stefana Petrucciho okolo 2500, obývateľný nezostal jediný dom. V okolí najhoršie zasiahnutých miest záchranári a dobrovoľníci stavajú stanové mestečká a poľné kuchyne, kde sa môžu ukryť tisíce ľudí, ktorí v dôsledku zemetrasenia prišli o strechu nad hlavou.

Agentúra DPA však píše, že napriek veľkému zničeniu nádej na záchranu ľudí uviaznutých pod troskami je stále veľká.

V meste Pescara del Tronto vytiahli z trosiek živého chlapca. Lekári tiež vyslobodili z ruín v Amatrice šesťročného chlapca, napriek tomu, že jeho dvojča je nezvestné, informovala tlačová agentúra ANSA.

Starosta Amatrice Petrucci sa niekoľko hodín po zemetrasení sťažoval v televízii Rainews 24, že na miesto stále nedorazili záchranárske služby. Neskôr popoludní tam však prišli záchranári so psami aj s ťažkou technikou.

Zničená pošta v talianskom meste Arcuata del Toronto, ktoré postihlo silné zemetrasenie.
Foto: TASR/AP


Nemecký Červený kríž upozornil, že záchranárov čaká ťažká práca, pretože postihnutý región leží v horskej a zle prístupnej oblasti.

"Záchranári sa pohybujú v prostredí, ktoré je ťažké (pre orientáciu), nielen v dôsledku ruín a trosiek, ale aj kvôli terénu, kde hrozí zrútenie alebo zosuv pôdy," povedal predstaviteľ horských záchranárov Klemens Reindl.

Otrasy postihli aj mestečko Nursia (Norcia), kde sa okolo roku 480 n. l. narodil sv. Benedikt, považovaný za zakladateľa západoeurópskeho mníšstva. Vážne poškodená je miesta katedrála. Desiatky turistov, ktorí sa v tom čase v Nursii nachádzali, vybehli v panike do ulíc.

Seizmické frekvencie provincií zasiahnutých zemetrasení.
Foto: ingvterremoti


Zem sa triasla v oblasti od regiónu Lazio cez Umbriu a Marche po pobrežie Jadranského mora. Slabé záchvevy bolo cítiť aj v talianskej metropole Rím, kde úrady vykonali z bezpečnostných dôvodov pred otvorením pre verejnosť kontrolu svetoznámeho Kolosea.

Pomoc prostredníctvom komisára pre humanitárnu pomoc a krízový manažment Christosa Stylianidesa prisľúbila Európska únia. Taliansko zatiaľ požiadalo o poskytnutie satelitných záberov na účely odhadnutia škôd.



Sústrasť Taliansku a ochotu pomôcť vyjadrili aj hlavy štátov a vlád Ruska, Nemecka, Francúzska, Izraela a mnohých ďalších krajín.

V roku 1997 poškodilo zemetrasenie jeden z klenotov Umbrie, Baziliku sv. Františka v meste Assisi. Podľa františkánskych mníchov, ktorí sú jej správcami, nespôsobili dnešné otrasy na bazilike viditeľné škody.

Medzi zranenými a obeťami zemetrasenia v Taliansku sa zatiaľ slovenskí občania nenachádzajú. Pre TASR to povedal riaditeľ tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Igor Skoček.

Zároveň dodal, že zastupiteľské úrady v Taliansku situáciu neustále sledujú a komunikujú s talianskymi úradmi.