Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Výbuch v Istanbule: Zahynulo desať ľudí, z toho osem Nemcov

Na snímke polícia v Istanbule zaisťuje oblasť po výbuchu, 12. januára 2015. Foto: TASR/AP

Výbuch spôsobil samovražedný atentátnik. Slováci nie sú medzi obeťami. Správu priebežne aktualizujeme.

Istanbul 12. januára (TASR) - Pri dnešnom teroristickom útoku v tureckom Istanbule zahynulo osem Nemcov a deväť ďalších utrpelo zranenia, z toho viacerí vážne, oznámil dnes večer nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier.

Slováci sa na mieste útoku nenachádzali. „Sme v intenzívnom kontakte s tureckými úradmi, ktoré potvrdili, že medzi obeťami nie sú slovenskí občania," uviedol pre Teraz.sk hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano.

Dvaja vysokopostavení tureckí predstavitelia podľa agentúry Reuters uviedli, že za dnešný útok je s najväčšou pravdepodobnosťou zodpovedná extrémistická organizácia Islamský štát (IS).

K explózii, ktorú podľa tureckých médií spôsobil samovražedný atentátnik, došlo na Námestí sultána Ahmeda v centre Istanbulu neďaleko Modrej mešity hojne navštevovanej zahraničnými turistami.




Vláda Peru medzitým potvrdila jedného mŕtveho a jedného zraneného občana tejto juhoamerickej krajiny.

Steinmeier pred novinármi v Berlíne hovoril o "chvíľach smútku, hnevu a zdesenia". "Už mnoho rokov nás, Nemcov, terorizmus nezasiahol tak vážne ako dnes v Istanbule," vyhlásil s ubezpečením, že Nemecko sa nenechá zastrašiť vraždením a násilím.

Peruánska ministerka zahraničných vecí Ana María Sánchezová na tlačovej konferencii v Lime oznámila, že medzi zabitými pri samovražednom útoku v Istanbule je aj peruánsky turista, pričom k zraneným patrí jedna žena z Peru.

Nórska televízia TV2 priniesla vyjadrenie 59-ročného Nóra, ktorému pri explózii úlomok zranil koleno a ktorého previezli do miestnej nemocnice, kde sa podrobí operácii. Na mieste útoku bol s manželkou, ktorá vyviazla bez zranení.

Nemecko varovalo svojich občanov, aby sa v Istanbule nezdržiavali v skupinách ľudí pred turistickými pamiatkami. Nemecké ministerstvo zahraničných vecí zároveň na svojej internetovej stránke upozornilo, že v celom Turecku sa očakávajú ďalšie násilnosti a "teroristické útoky". Ministerstvo zároveň vyzvalo nemeckých turistov, aby sa v Turecku nezúčastňovali demonštrácií a zhromaždení, najmä vo veľkých mestách.

Situácia v Turecku sa výrazne vyostrila po 20. júli minulého roku, keď sa v meste Suruč odohral bombový útok na zhromaždenie kurdských a prokurdských aktivistov, ktorí mali vycestovať do sýrskeho mesta Kobané a zapojiť sa tam do rekonštrukčných prác.

Polícia zaisťuje miesto výbuchu
Foto: TASR/AP
Represívne zákroky proti bunkám militantov podozrivých zo sympatií k IS však turecké bezpečnostné zložky zintenzívnili najmä po dvoch súbežných samovražedných atentátoch, ktorých terčom bolo 10. októbra zhromaždenie prokurdských a občianskych aktivistov v Ankare.

Oba útoky si vyžiadali približne 130 obetí. Z atentátov, ktoré sú označované za najzávažnejšie v novodobých dejinách krajiny, je podozrievaný práve IS.

Za výbuchom v Istanbule je zrejme samovražedný útočník sýrskeho pôvodu

Strojcom bombového útoku, pri ktorom dnes v centre tureckého Istanbulu zahynulo najmenej desať ľudí a ďalších 15 utrpelo zranenia, je pravdepodobne samovražedný atentátnik sýrskeho pôvodu, uviedol dnes podľa agentúry AP turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan povedal, že medzi obeťami dnešného útoku na Námestí sultána Ahmeda v historickom centre Istanbulu neďaleko Modrej mešity sú tureckí občania aj zahraniční turisti.

"Odsudzujem teroristický čin v Istanbule, ktorý bol vyhodnotený ako útok samovražedného atentátnika sýrskeho pôvodu. Žiaľ, máme desať mŕtvych vrátane tureckých občanov a cudzincov... ďalších 15 ľudí utrpelo zranenia," uviedol dnes Erdogan na stretnutí s tureckými veľvyslancami v Ankare, ktoré v priamom prenose odvysielala turecká televízia.

Väčšina z desiatich ľudí, ktorí dnes zahynuli pri samovražednom bombovom útoku v centre tureckého Istanbulu, boli cudzinci, povedal podľa agentúry Reuters podpredseda tureckej vlády Numan Kurtulmus.

Kurtulmus tiež uviedol, že samovražedným útočníkom bol sýrsky občan narodený v roku 1988, ktorého sa podarilo identifikovať podľa častí tela nájdených na mieste činu.

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier na tlačovej konferencii v Berlíne uviedol, že pri samovražednom útoku v Istanbule mohli zahynúť alebo utrpieť zranenia aj nemeckí občania.

Na inej tlačovej konferencii jeho slová potvrdila aj nemecká kancelárka Angela Merkelová. "Máme veľké obavy, že medzi obeťami by mohli byť a pravdepodobne aj sú nemeckí občania," povedala nemecká kancelárka.

Väčšina z obetí samovražedného útoku v Istanbule boli Nemci

Väčšina z desiatich obetí, ktoré zahynuli pri dnešnom samovražednom bombovom útoku v centre tureckého Istanbulu, boli Nemci. Nemeckej kancelárke Angele Merkelovej to telefonicky oznámil turecký premiér Ahmet Davutoglu.



Predseda tureckej vlády tiež nemeckej kancelárke povedal, že vyšetrovanie dnešného samovražedného útoku, ktorý má podľa doterajších zistení na svedomí zrejme sýrsky občan, bude prebiehať v spolupráci tureckých a nemeckých úradov. Napísala to agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje z kancelárie tureckého premiéra.

Zdroj z tureckej vlády pre tlačovú agentúru DPA spresnil, že najmenej deviati z desiatich zabitých boli nemeckí občania.

Maďarsko dôrazne odmieta a odsudzuje všetky formy i prejavy terorizmu. Uviedol to dnes maďarský prezident János Áder v sústrastnom liste tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi v súvislosti s teroristickým útokom v Istanbule.

Davutoglu: Všetky obete útoku sú cudzinci, veľa Nemcov je aj medzi zranenými

Samovražedný bombový útočník, ktorý dnes v centre tureckého Istanbulu zabil najmenej desať cudzincov, bol zahraničným členom extrémistickej skupiny Islamský štát (IS). Povedal to dnes turecký premiér Ahmet Davutoglu.

Predseda vlády tiež potvrdil, že všetci desiati zabití boli cudzinci. Zdroje z jeho kancelárie predtým uviedli, že deviati zo zabitých boli nemeckými občanmi. Medzi najmenej 15 zranenými je podľa Davutogla podobne väčšina Nemcov.

Davutoglu v tejto súvislosti telefonoval s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ktorú informoval o vývoji okolo tragického incidentu z historického centra Istanbulu a ktorej v mene tureckej vlády vyjadril sústrasť.

Turecké tajné služby podľa Davutogla zistili, že útočníkom bol 28-ročný Sýrčan s napojením na IS. Premiér sa zaviazal, že Ankara odhalí osoby, ktoré útočníka inštruovali, a potrestá ich. Potvrdil okrem toho, že boj Turecka proti IS bude pokračovať.
Maďarsko odsudzuje všetky formy terorizmu

"V záujme ochrany našich spoločných hodnôt urobíme s našimi spojencami všetko pre pribrzdenie nezmyselného a neľudského teroru. Veríme, že dôrazným vystupovaním napokon zvíťazíme nad šíriteľmi zastrašovania a nenávisti," uviedol v liste Áder.

Pri útoku, ku ktorému došlo dnes na Námestí sultána Ahmeda v centre Istanbulu, neďaleko Modrej mešity hojne navštevovanej zahraničnými turistami, zahynulo najmenej desať ľudí a 15 ďalších osôb utrpelo zranenia.