Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Centrum Frankfurtu zablokovalo vyše 20.000 demonštrantov

Foto: TASR/AP

Polícia musela uzavrieť viacero hlavných i vedľajších ulíc v strede mesta, a tiež dve stanice metra a regionálnej železnice.

Frankfurt nad Mohanom 19. mája (TASR) - Viac ako 20.000 antikapitalistických demonštrantov z hnutia Occupy zablokovalo dnes centrum nemeckej finančnej metropoly Frankfurt nad Mohanom, ktorý je sídlom Európskej centrálnej banky (ECB).

Masový protest bol vyvrcholením štvordňovej protestnej kampane s názvom "Akčné dni proti bankám a kapitalizmu". Polícia musela uzavrieť viacero hlavných i vedľajších ulíc v strede mesta, a tiež dve stanice metra a regionálnej železnice. Na príjazdových cestách do mesta boli zriadené kontrolné stanovištia.

V uliciach hliadkovalo asi 5000 policajtov. Podľa dostupných informácií sa protestný pochod zaobišiel bez násilností a zatýkania demonštrantov.

"Protestujeme proti celoeurópskej politike ožobračovania, ktorú praktikuje Trojka," vyhlásila hovorkyňa antikapitalistického hnutia Occupy.

Takzvaná Trojka, tvorená ECB, Medzinárodným menovým fondom (MMF) a Európskou komisiou, dohliada na poskytovanie medzinárodnej finančnej pomoci Grécku a ďalším krízou postihnutým krajinám.