Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Obslužné centrum komisára OSN pre utečencov v Budapešti rozšíria

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Budapeštianske obslužné centrum zabezpečuje v prvom rade finančné a účtovnícke služby, ale aj úlohy v oblasti informatiky.

Budapešť 14. júla (TASR) - Maďarská vláda rozhodla o územnom i personálnom rozšírení budapeštianskeho globálneho obslužného centra Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Podľa agentúry MTI o tom dnes informoval štátny tajomník rezortu diplomacie István Mikola.

Podľa Mikolu, ktorý je zodpovedný za medzinárodnú spoluprácu, sa v zmysle rozhodnutia kabinetu z 21. júna presťahuje obslužné centrum do budovy Duna Tower, kde budú k dispozícii priestory s väčšou celkovou rozlohou, 3300 štvorcových metrov.

Na novom mieste bude zabezpečené potrebné infraštrukturálne zázemie k činnosti centra, konštatoval štátny tajomník a dodal, že v súčasnosti pracuje v centre 230 ľudí. Ich počet rozšíria o ďalších 150-200. Podľa dohody s úradom vysokého komisára väčšina nových zamestnancov budú Maďari.

"Sme radi, že obslužné centrum UNHCR je v Maďarsku, pretože takto máme možnosť viesť odbornú diskusiu v aktuálnych procesoch prebiehajúcich vo svete. Od centra dostávame odborné informácie, ktoré teraz nutne potrebujeme," konštatoval Mikola.

Budapeštianske obslužné centrum zabezpečuje v prvom rade finančné a účtovnícke služby, ale aj úlohy v oblasti informatiky. Odovzdali ho vo februári 2008 a úrad vysokého komisára umiestnil v júni 2009 do maďarského hlavného mesta aj svoje globálne vzdelávacie centrum.