Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Centrum pre ľudské práva: Útok dronov na základňu v Sýrii zabil 5 ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

K zodpovednosti za útok sa prihlásila skupina Islamský odpor.

Bejrút 5. februára (TASR) - Najmenej piati bojovníci Sýrskych demokratických síl (SDF) prišli o život v pondelok ráno pri útoku dronov na americkú základňu vo východnej Sýrii. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvolala na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

"Piati príslušníci špeciálnej jednotky SDF boli zabití a ďalších 20 utrpelo zranenia," uviedol riaditeľ SOHR Rámí Abdal Rahmán. Dodal, že drony zaútočili krátko po polnoci na najväčšiu základňu koalície vedenej USA vo východnej časti Sýrie.

K zodpovednosti za útok sa prihlásila skupina Islamský odpor. Toto zoskupenie pro-iránskych bojovníkov nesúhlasí s podporou USA pre Izrael v Pásme Gazy.

Útok podľa Rahmána zasiahol sekciu SDF v rámci základne. Riaditeľ dodal, že išlo o prvý útok pro-iránskych skupín na americké základne po minulotýždňových útokoch amerických síl v Sýrii a Iraku.

Minulú nedeľu, 28. januára, prišli o život traja príslušníci amerických ozbrojených síl pri zásahu dronom na základni v Jordánsku. ďalších viac než 40 osôb utrpelo zranenia. Washington zodpovednosť pripisuje silám podporovaným Iránom. USA v piatok reagovali sériou útokov na ciele spojené s Iránom v Iraku a Sýrii.

Koalícia pod vedením Spojených štátov od roku 2014 bojuje proti organizácii Islamský štát, ktorá vtedy obsadila rozsiahle časti Iraku a Sýrie. V jej rámci v Iraku stále pôsobí približne 2500 príslušníkov amerických ozbrojených síl a ďalších asi 900 v Sýrii.