Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Centrum Viasna uznalo zadržaného Prataseviča ako politického väzňa

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Viasna vo svojom vyhlásení žiada okamžité prepustenie Prataseviča a všetkých občanov Ruska a Bieloruska zadržaných v dôsledku pristátia letu Atény-Vilnius na letisku v Minsku.

Minsk 24. mája (TASR) - Bieloruského novinára Ramana Prataseviča, ktorý bol zadržaný 23. mája po vynútenom pristátí lietadla spoločnosti Ryanair v Minsku, uznali za politického väzňa. Podľa agentúry Interfax o tom v pondelok informovalo bieloruské ľudskoprávne centrum Viasna.

Podľa neho Pratasevičovo verejné účinkovanie nie je ničím iným ako realizáciou slobôd zaručených tak ústavou Bieloruskej republiky, ako aj medzinárodným právom v oblasti ľudských práv. Viasna spresnila, že ide o slobodu vyhľadávať a šíriť informácie, či vyjadrovať svoj názor.

Viasna vo svojom vyhlásení žiada okamžité prepustenie Prataseviča a všetkých občanov Ruska a Bieloruska zadržaných v dôsledku pristátia letu Atény-Vilnius na letisku v Minsku.

Pokiaľ ide o zadržaných občanov Ruska, v médiách sa objavila informácia, že spolu s Pratasevičom bola zadržaná aj jeho priateľka, ktorá je občiankou Ruskej federácie. Ruské veľvyslanectvo v Minsku oznámilo, že správu o zadržaní Rusky preveruje.

Na archívnej snímke z 26. marca 2017 bieloruská polícia zatýka novinára Ramana Prataševiča v Minsku.
Foto: TASR/AP


Prataseviča (26) spolu so Sciapanom Pucilom (22), druhým zakladateľom komunikačného kanálu Nexta Live fungujúcim na sociálnej sieti Telegram, zaradilo vlani v novembri Bielorusko na zoznam osôb podozrivých z teroristickej činnosti.

Úrady tak urobili na základe predošlých obvinení, že obaja mladí muži sa podieľali na organizovaní hromadných nepokojov, čo je trestný čin, za ktorý v Bielorusku hrozí až 15 rokov väzenia. Kanál Nexta však vtedy upozornil, že terorizmus sa v Bielorusku trestá doživotným väzením alebo smrťou.