Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Cenu pre mladých novinárov získali žurnalisti z Rakúska a Portugalska

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Víťazmi sa stali Anastasia Lopezová z Rakúska a Francisco Sezinando z Portugalska.

Brusel 13. októbra (TASR) - Európska komisia (EK) v utorok vyhlásila laureátov Megalizziho-Niedzielského ceny pre začínajúcich novinárov za rok 2020. Víťazmi sa stali Anastasia Lopezová z Rakúska a Francisco Sezinando z Portugalska.

Obaja mladí novinári získali cenu za svoje odhodlanie venovať sa kvalitnej žurnalistike a oddanosť hodnotám EÚ.

Komisia zároveň vyhlásila novú výzvu na predkladanie návrhov na podporu informačných opatrení týkajúcich sa politiky súdržnosti EÚ, na ktorú vyčlenila rozpočet vo výške päť miliónov eur.

Eurokomisárka pre súdržnosť a reformy Elisa Ferreirová v tejto súvislosti uviedla, že EÚ potrebuje angažovaných mladých novinárov a študentov, akými sú aj Anastasia Lopezová a Francisco Sezinando. "Únia závisí aj od ich oddanosti kvalitnej žurnalistike a boju za európske hodnoty. Komisia venuje osobitnú pozornosť médiám a tomuto odvetviu chceme v týchto bezprecedentných časoch čo najviac pomôcť," opísala situáciu komisárka.

Termín pre mladých novinárov na podanie prihlášok svojich diel spojených s uvedenou tematikou je 12. január 2021. Výzvu má na starosti Generálna správa EK pre regionálny rozvoj (DG REGIO), prihláška sa dá stiahnuť na adrese: https://ec.europa.eu/regional_policy/en/newsroom/funding-opportunitie s/calls-for-proposal/.

Megalizziho-Niedzielského cena pre začínajúcich novinárov bola vyhlásená v roku 2019 a je pamiatkou na mladých novinárov Antonia Megalizziho z Talianska a Barteka Pedra Orenta-Niedzielského z Poľska. Obaja pravidelne informovali o politike EÚ. V decembri 2018 sa stali obeťou teroristického útoku v centre Štrasburgu, kde sa nachádzali ako spravodajcovia pokrývajúci plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu.

Spravodajca TASR Jaromír Novak