Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Cenu princeznej z Astúrie získala americká feministka G. Steinemová

Na archívnej snímke Gloria Steinemová. Foto: TASR/AP

Porota ocenila Steinemovej dlhoročnú kariéru novinárky a spisovateľky, ako aj jej "zasvätenie" feministickému hnutiu.

Madrid 20. mája (TASR) - Prestížnu španielsku medzinárodnú Cenu princeznej z Astúrie v kategórii komunikácia a humanitné vedy získala za rok 2021 americká aktivistka a novinárka Gloria Steinemová (87), jedna z líderiek feministického hnutia v USA. V stredu o tom informovali agentúry AFP a AP.

Porota, ktorá rozhoduje o udeľovaní cien princeznej z Astúrie, ocenenia označili túto aktivistku angažujúcu sa v boji za práva žien a poprednú predstaviteľku tzv. druhej vlny feminizmu v USA (60. až 80. roky 20. storočia) za "motor jednej z najväčších revolúcií súčasnej spoločnosti".

Porota ocenila Steinemovej dlhoročnú kariéru novinárky a spisovateľky, ako aj jej "zasvätenie" feministickému hnutiu. Okrem toho vyzdvihla jej aktivity v kampaniach za legalizáciu potratov, zavedenie tzv. platovej rovnosti či zrušenie trestu smrti, ako aj proti ženskej obriezke či proti týraniu a zneužívaniu detí, dopĺňa AP.

Krátko po zverejnení mena laureátky Steinemovej k oceneniu blahoželal španielsky premiér Pedro Sánchez, ktorý ju vo svojom príspevku na Twitteri označil za "neúnavnú bojovníčku za práva žien".

Ocenenie, ktoré je dotované sumou 50.000 eur, je jednou z ôsmich Cien princeznej z Astúrie, ktoré každoročne udeľuje nadácia korunnej princeznej Leonor. Ďalšie kategórie zahŕňajú umenie, šport a vedecký výskum.